DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet

Απόφοιτοι ΕΑΠ: Επιστολή διαμαρτυρίας για μετάθεση των ημερομηνιών ένα μήνα αργότερα και διεξαγωγή των ορκωμοσιών και στις 3 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα)

Οι απόφοιτοι του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) με ανακοίνωσή τους απαιτούν πρώτον την μετάθεση των ημερομηνιών διεξαγωγής των ορκωμοσιών ένα μήνα αργότερα, γιατί υπάρχουν φοιτητές που στις ίδιες ημερομηνίες δίνουν εξετάσεις και δεύτερον τη διεξαγωγή των ορκωμοσιών και στις άλλες δύο πόλεις (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και όχι μόνο στην Πάτρα, κάτι που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Αναλυτικά η επιστολή

«ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΑΠ (Ή αλλιώς: Σας τα πήραμε, τελειώσατε, θα σας στείλουμε το πτυχίο με courier!)

Και η αναστάτωση στο ΕΑΠ συνεχίζεται….Ας ξεκινήσουμε από το φιάσκο με τις εξετάσεις του Ιανουαρίου 2023 και την αναστάτωση χιλιάδων φοιτητών, που προκλήθηκε με την ανατροπή ειλημμένων αποφάσεων και την, κατά δύο μήνες, καθυστέρηση έκδοσης νέας, τελικής απόφασης (εκκρεμεί ακόμη απόφαση για τις εξετάσεις του καλοκαιριού)….

Και να συνεχίσουμε με την νέα αναστάτωση που προκαλεί, ξανά, η Διοικούσα Επιτροπή στους φοιτητές του ΕΑΠ, την στέρηση της δυνατότητας των αποφοίτων του να παραβρεθούν στις τελετές ορκωμοσίας τους.

ΕΑΠ: Ορκωμοσίες αποφοίτων

Με μια αιφνίδια -αν μπορεί κανείς να την πει έτσι, αφού τέτοιες αποφάσεις έχουν καταντήσει συνηθισμένη πρακτική πια- η νέα Διοικούσα του ΕΑΠ, αναιρεί την πρακτική των τελευταίων ετών που προέβλεπε τελετές τον Απρίλη σε 3 πόλεις, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και αντ’ αυτού αποφασίζει να πραγματοποιήσει τις τελετές μόνο στην Πάτρα, το διάστημα 28-29/1/22 βάζοντας μάλιστα πλαφόν στον αριθμό των συνοδών κάθε απόφοιτου!

Η ΔΕ του ΕΑΠ δεν έλαβε υπόψη της:

  • Ούτε τον συνωστισμό που θα προκαλέσει μέσα στο καταχείμωνο στην έξαρση των ιώσεων, την ίδια ώρα που προσχηματικά χρησιμοποιεί την covid για να επαναλάβει ακόμη μία φορά τις εξ αποστάσεως εξετάσεις.
  • Ούτε τον δυσπρόσιτο συγκοινωνιακά χαρακτήρα της Πάτρας, αφού δεν διαθέτει αεροδρόμιο, ούτε Σιδηροδρομικό Σταθμό, με αποτέλεσμα για να φτάσουν στην πόλη φοιτητές από όλη την Ελλάδα, να πρέπει να ταξιδεύουν για ώρες, αλλάζοντας μεταφορικά μέσα και ξοδεύοντας υπέρογκα ποσά σε εισιτήρια και διαμονές.
  • Ούτε το γεγονός ότι το διάστημα των τελετών συμπίπτει με την εξεταστική περίοδο των μεταπτυχιακών του ίδιου του ΕΑΠ! Οι φοιτητές που εμπιστεύτηκαν το ΕΑΠ για τη συνέχιση της ακαδημαϊκής τους πορείας δίνουν εξετάσεις την ίδια ημέρα που ορκίζονται! Μόνο στο ΕΑΠ θα μπορούσε να συμβεί αυτό! Γεγονός που για ακόμα μία φορά καταδεικνύει την ανυπαρξία συνεργασίας και συντονισμού των υπηρεσιών του! Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστική η απάντηση διοικητικού στελέχους του ΕΑΠ που προσομοίωσε την εξεταστική με γάμο, που αν τύχαινε σε απόφοιτο δεν θα μπορούσε φυσικά να αποτελέσει λόγο αλλαγής των ημερομηνιών. Το ΕΑΠ προφανώς ή μας εμπαίζει ή… μας εμπαίζει!!!!!!!

Στον νέο Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής οι φοιτητές είχαν εναποθέσει πολλές ελπίδες για καλύτερη μεταχείριση αφού προέρχεται από τους κόλπους του ΕΑΠ, ως μέλος ΔΕΠ και πρώην κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΑΠ. Φαίνεται, όμως, ότι όσο μιλάμε για διορισμένες διοικήσεις, θα έχουμε ό,τι είχαμε πάντα: Λειτουργία κατά το δοκούν, με επιχειρηματικούς όρους και στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους! Εις βάρος των δικαιωμάτων των φοιτητών!

Και μιλώντας για δικαιώματα και θεσμούς, χαρακτηριστικό της νοοτροπίας του ιδρύματος είναι επίσης το γεγονός ότι, ενώ κατά την αρχική συζήτηση τον Σεπτέμβριο, οπότε και αποφασίστηκε να γίνουν τελετές σε 3 πόλεις τον Απρίλιο-Μάιο όπου και κλήθηκαν οι εκπρόσωποι των φοιτητών να εκφράσουν την άποψή τους, όταν ελήφθη η απόφαση για την ορκωμοσία στην Πάτρα, το θέμα στην ημερήσια διάταξη βαπτίστηκε «στρατηγικού σχεδιασμού» και οι εκπρόσωποι δεν κλήθηκαν στη συζήτηση. Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, η ορκωμοσία των αποφοίτων, δεν υπάγεται σε καμία περίπτωση σε απόφαση στρατηγικού σχεδιασμού.

Στο σημείο αυτό πρέπει να ενημερώσουμε ότι, μάταια βεβαίως για ακόμα μία φορά, η εκπρόσωπος των προπτυχιακών φοιτητών, μετέφερε στη διοικούσα την αντίθεση των φοιτητών προς τη νέα απόφαση, τις αντικειμενικές δυσκολίες που επιφέρει, το αίτημα για μετάθεση κατά ένα μήνα τουλάχιστον των τελετών με διεξαγωγή και στις 3 προσχεδιασμένες πόλεις, και τη δυσαρέσκειά της για τον αποκλεισμό των εκπροσώπων από τη συζήτηση.

Αξιότιμοι κύριοι του ΕΑΠ, μπορεί η έδρα του πανεπιστημίου να είναι η Πάτρα, αλλά το ΕΑΠ είναι ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο, που απευθύνεται σε οικογενειάρχες και εργαζόμενους, που πρέπει να σέβεται τον μόχθο τους και να τους ανταμείβει ανάλογα, γιατί μέσα από αυτούς τους κόπους αναβαθμίζεται το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να στερεί από τους φοιτητές του τη χαρά της ορκωμοσίας τους, το επιστέγασμα των προσπαθειών τους και τη μοναδική στιγμή που μπορούν να μοιραστούν με τις οικογένειές τους, που τόσο τους στηρίζουν, με στερήσεις, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Συνειδητοποιήστε, επιτέλους, τον θεσμό που «υπηρετείτε», τον κοινωνικό ρόλο και σκοπό του και πάψτε να λειτουργείτε με γνώμονα το κέρδος, βγάζοντας και από τη «μύγα ξύγκι» όταν πρόκειται για παροχές προς τους φοιτητές αλλά όχι προς προμηθευτές και λοιπούς δικαιούχους.

Αποδώστε στους φοιτητές του ΕΑΠ αυτά που δικαιούνται και αυτά που, στην τελική, χρηματοδοτούν καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Πραγματοποιήστε τις ορκωμοσίες και τις απονομές μεταπτυχιακών τίτλων μετά το πέρας της εξεταστικής περιόδου, σε 3 τουλάχιστον πόλεις της Ελλάδας. Ομάδα αποφοίτων ΕΑΠ»

Πηγή: foititikanea.gr