DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet

ΕΑΠ: Μεταπτυχιακό “Δημόσια Ιστορία”

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» του ΕΑΠ έκλεισε 5 χρόνια λειτουργίας. Παραμένει το μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, αλλά ένα από τα 29 πλέον της Ευρώπης.

Σε αυτά τα 5 χρόνια εκπονήθηκαν στο πλαίσιό του περί τις 500 διπλωματικές εργασίες, οργανώθηκαν διαλέξεις, ημερίδες, συνέδρια, δρομολογήθηκαν ερευνητικά προγράμματα κλπ. Με την ύπαρξη και τη λειτουργία του συνέβαλε στην ακαδημαϊκή καταξίωση της δημόσιας ιστορίας.

ΕΑΠ: Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

 

Σκοπός – Περιγραφή

Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. «Δημόσια Ιστορία» είναι η μελέτη των τρόπων με τους οποίους το παρελθόν ανασυγκροτείται, διαχέεται και αποτυπώνεται στη δημόσια σφαίρα μέσα από τις τελετές και τους εορτασμούς, τα μνημεία και τα μουσεία, τα σχολεία και τους άλλους κρατικούς θεσμούς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τον κινηματογράφο, το διαδίκτυο κ.τ.ό. Ο σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι διπλός: αφενός να εντρυφήσει στις ιδιαιτερότητες των νέων μορφών παραγωγής ιστορικής γνώσης και κουλτούρας και, αφετέρου, να προετοιμάσει επιστημονικά όσους επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά σε φορείς που διαχειρίζονται το παρελθόν στη δημόσια σφαίρα.

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση του, προγράμματος οι φοιτητές και φοιτήτριες θα είναι σε θέση:

  • να αντιλαμβάνονται τη σημασία της δημόσιας ιστορίας ως διακριτού επιστημονικού πεδίου,
  • να εκλαϊκεύουν την ακαδημαϊκά παραγόμενη ιστορική γνώση,
  • να διαχέουν τεκμηριωμένη ιστορική γνώση στη δημόσια σφαίρα με τη χρήση πολυτροπικών μέσων και τεχνικών,
  • να οργανώνουν δράσεις με ιστορικό περιεχόμενο
  • να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες για την παραγωγή ιστορικού υλικού,
  • να επιμελούνται ιστορικά ντοκιμαντέρ και ιστορικές σελίδες στο διαδίκτυο,
  • να εκπονούν εκπαιδευτικά προγράμματα για τη διάχυση της ιστορικής γνώσης και σκέψης, να οργανώνουν παρουσιάσεις εκθεμάτων σε μουσεία και αρχειακές συλλογές, να διεξάγουν σεμινάρια και εργαστήρια Ιστορίας κ.τ.ό.,
  • να συνδέουν τις ποικίλες μορφές δημιουργικής έκφρασης (ζωγραφική, μουσική, θέατρο, χορός, γκράφιτι, κόμικ κλπ.) με το ενδιαφέρον για την ιστορία,
  • να καλλιεργούν, μέσα από ειδικά σεμινάρια, στο προσωπικό της δημόσιας διοίκησης και του ιδιωτικού τομέα την ιστορική συνείδηση με στόχο τη διαφύλαξη, οργάνωση και αξιοποίηση των αρχείων τους και να προωθούν την προβολή της ιστορίας τους.

Διάρθρωση μεταπτυχιακού

1ο Εξάμηνο

2ο Εξάμηνο

3ο Εξάμηνο

4ο Εξάμηνο

  1. Υ= Υποχρεωτική
  2. Ε= Επιλογής

Παρουσίαση του προγράμματος

ΕΑΠ: Μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Δημόσια Ιστορία”

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Πηγή: eap.gr