DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα – Τι είναι

Το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα είναι το επίδομα που δίνεται σε φοιτητές που σπουδάζουν σε Α.Ε.Ι., σε ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες και σε Δημόσια Ι.Ε.Κ. και φοιτούν σε άλλη πόλη από αυτή της κύριας κατοικίας τους. Το ποσό που καταβάλλεται είναι 1.000 ευρώ και χορηγείται όσα χρόνια διαρκεί η φοίτηση. Το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα είναι διαφορετικό από το φοιτητικό επίδομα ΙΚΥ-ΕΚΟ.

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα – Δικαιούχοι

Δικαιούχος του επιδόματος θεωρείται το πρόσωπο το οποίο βαρύνει ο φοιτητής και η ηλεκτρονική αίτηση πρέπει να υποβληθεί από αυτόν. Σε περίπτωση που οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, η δήλωση υποβάλλεται από τον γονέα ο οποίος βαρύνετε από το τέκνο που σπουδάζει.

Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, την αίτηση την υποβάλλει ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής.

Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται από τον ίδιο τον φοιτητή, στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή

β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή

γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών, δηλαδή να έχει γεννηθεί έως την 31/12/1995) ή

δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167).

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα – Προϋποθέσεις

Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχος ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ και να είναι κάτοχος Α.Φ.Μ. Η υπηκοότητα συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με των γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα – Υποβολή αίτησης

Η είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή πραγματοποιείται με το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που χρησιμοποιούν για την είσοδο τους στις υπηρεσίες του TAXISnet.

Για την συμπλήρωση της αίτησης τα στοιχεία που ζητούνται είναι τα ακόλουθα:

α) τον αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή
β) τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του φοιτητή και του έτερου γονέα, εάν δικαιούχος είναι ο γονέας, ενώ στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής δηλώνει μόνο τον ΑΦΜ του/της συζύγου του (αν υφίσταται)
γ) τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου
δ) τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ), το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, τη ΔΟΥ, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, e-mail).

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα – Έναρξη και λήξη αιτήσεων

Η υποβολή των αιτήσεων για την χορήγηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, ξεκίνησε την Τετάρτη 29 Ιουνίου και λήγει την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεφτούν την εφαρμογή stegastiko.minedu.gov.gr για να υποβάλλουν την αίτηση τους.