DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet

Φοιτητική βιβλιοθήκη (ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη) είναι η βιβλιοθήκη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η οποία εξυπηρετεί τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό τους. Οι βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων εδρεύουν σε χώρο του ακαδημαϊκού ιδρύματος και σκοπός τους είναι η παροχή έντυπου ή ηλεκτρονικού επιστημονικού υλικού, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών του εκάστοτε ιδρύματος.

Φοιτητική βιβλιοθήκη ΟΠΑ – Ιστορία

Η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρύθηκε το 1920 με την ίδρυση της Ανωτάτης Σχολής Εμπορικών Σπουδών και είναι η αρχαιότερη οικονομική ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη στην Ελλάδα. Εξυπηρετεί τις πληροφοριακές ανάγκες της ακαδημαϊκής κοινότητας, ταυτόχρονα όμως είναι και μία δημόσια βιβλιοθήκη, ανοιχτή στο ευρύ κοινό για επιτόπια πρόσβαση στις έντυπες ή στις ψηφιακές συλλογές της.

Αποστολή της Βιβλιοθήκης είναι η ενίσχυση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του ιδρύματος, η συμβολή της στην ανάκτηση, διαχείριση, παροχή και διάθεση εξειδικευμένων πληροφοριών στην ευρύτερη εθνική και διεθνή κοινότητα και η ουσιαστική της συμμετοχή σε κάθε δραστηριότητα για την παιδεία και τον πολιτισμό.

Βιβλιοθήκη Ο.Π.Α. – Πηγή: dept.aueb

Φοιτητική βιβλιοθήκη ΟΠΑ – Χώροι και εξοπλισμός

Χώροι μελέτης (Κεντρική Βιβλιοθήκη, Παράρτημα Τροίας) 300 θέσεων
• 45 σταθμοί εργασίας Η/Υ με σταθερή σύνδεση στο Διαδίκτυο και πρόσβαση στις συνδρομητικές ψηφιακές πηγές
Φωτοτυπικά & εκτυπωτικά μηχανήματα με χρήση μαγνητικής κάρτας
Αυτόματος σταθμός δανεισμού & επιστροφής βιβλίων
• Ασφάλεια υλικού με τεχνολογία RFID

Εργαστήριο Οικονομετρίας – Πηγή: dept.aueb

Φοιτητική βιβλιοθήκη ΟΠΑ – Υπηρεσίες

• Γραφείο Πληροφόρησης
• Δανεισμός & κυκλοφορία υλικού
• Διαδανεισμός βιβλίων και άρθρων σε συνεργασία με άλλες βιβλιοθήκες
• Προσωποποιημένη υποστήριξη στην έρευνα
• Εκπαίδευση στη χρήση της Βιβλιοθήκης και των πηγών για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε προγράμματος σπουδών
• Βιβλιοδιανομή συγγραμμάτων
• Διανομή ενημερωτικών οδηγών
• Ανταλλακτική βιβλιοθήκη

Φοιτητική βιβλιοθήκη ΟΠΑ – ΑμΕΑ

Το Αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης είναι προσβάσιμο από άτομα που κινούνται με καροτσάκι ή αντιμετωπίζουν άλλα κινητικά προβλήματα. Στη σκάλα του κεντρικού κτιρίου που οδηγεί στην είσοδο του Αναγνωστηρίου στον 1ο όροφο, έχει τοποθετηθεί ηλεκτρικό αναβατόριο γι’ αυτό το σκοπό.

Για τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης έχει αναπτυχθεί πολυτροπική ηλεκτρονική βιβλιοθήκη με την ονομασία AMELib, προσβάσιμη από τους φοιτητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την όρασή τους.

Ελληνικές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες

Οι βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων είναι κέντρα συλλογής, επεξεργασίας και διάχυσης των πληροφοριών με βασικό σκοπό την υποστήριξη του εκπαιδευτικού, επιστημονικού και ερευνητικού έργου των Πανεπιστημίων. Η συνεχής ανάπτυξη της τεχνολογίας παρέχει τη δυνατότητα βελτίωσης των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης, με κύριο στόχο την ικανοποίηση των πληροφοριακών αναγκών των χρηστών.

Παρακάτω μπορείτε να επισκεφθείτε τους ιστότοπους των βιβλιοθηκών των Ελληνικών Πανεπιστημίων: