DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet

Ο Covid-19 είχε σημαντική επίδραση στην καθημερινότητα των ανθρώπων σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής ζωής. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επιπτώσεις μπορεί να διαφέρουν ανάμεσα σε διάφορες περιοχές, ανάλογα με το πώς αντιμετωπίστηκε η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν. Ωστόσο, γενικά μπορούμε να παρατηρήσουμε ορισμένες τάσεις. Οι περιορισμοί και οι κατευθυντήριες γραμμές για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού επηρέασαν τις σεξουαλικές σχέσεις και την ερωτική ζωή πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών.

Η σεξουαλική ζωή πριν τον Covid-19

Πριν την πανδημία, η ζωή των φοιτητών ήταν πιο ελεύθερη και κοινωνική. Οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να συναντιούνται και να αναπτύσσουν σεξουαλικές σχέσεις με άλλα άτομα σε πάρτι, κλαμπ και Πανεπιστήμια. Eίχαν επίσης τη δυνατότητα, για πρώτη φορά στη ζωή τους,  να ζήσουν μακριά από το οικογενειακό περιβάλλον, χωρίς το βραχνά των φροντιστηρίων και των μαθημάτων, με αποτέλεσμα τη σεξουαλική τους απελευθέρωση.

Τα αγόρια, μετά την ενηλικίωσή τους, προσπαθούσαν να αποδείξουν την πολυγαμική τους φύση έμπρακτα και τα κορίτσια ήταν έτοιμα να ερωτευτούν. Οι γνωριμίες των φοιτητών, οδηγούσαν σε σεξουαλικές επαφές, χωρίς άγχη και αναστολές.

Όλα αυτά ήρθε να τα αλλάξει η πανδημία.

Η σεξουαλική ζωή μετά τον Covid-19

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλές περιοχές επέβαλαν απαγορεύσεις και περιοριστικά μέτρα, που συμπεριλάμβαναν τη φυσική απόσταση, τον περιορισμό των κοινωνικών συναντήσεων και τον περιορισμό της λειτουργίας των κοινόχρηστων χώρων. Αυτά τα μέτρα είχαν αντίκτυπο στη σεξουαλική ζωή των φοιτητών.

Ορισμένοι από τους παράγοντες που επηρέασαν τη σεξουαλική ζωή των φοιτητών μετά τον COVID-19:

  • Κοινωνική απομόνωση: Οι περιορισμοί και οι καραντίνες οδήγησαν στην απομόνωση των φοιτητών και την περιορισμένη επαφή με άλλους. Οι περιορισμοί συνήθως περιορίζουν την κοινωνική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών συναντήσεων και των ευκαιριών για νέες σεξουαλικές σχέσεις. Οι φοιτητές μπορεί να έχουν περιορισμένες ευκαιρίες να συναντήσουν νέους ανθρώπους και να αναπτύξουν σεξουαλικές σχέσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των σεξουαλικών ευκαιριών και επαφών.
  • Ανησυχία και έλλειψη εμπιστοσύνης: Κάποιοι φοιτητές μπορεί να ανησυχούν για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού κατά τη διάρκεια σεξουαλικών επαφών και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των σεξουαλικών δραστηριοτήτων ή σε αποφυγή των σεξουαλικών σχέσεων.
  • Απομάκρυνση από το πανεπιστήμιο: Οι περιορισμοί μπορεί να οδηγήσουν στην απομάκρυνση των φοιτητών από το πανεπιστήμιο και την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Αυτό μπορεί να μειώσει τις ευκαιρίες για κοινωνική δικτύωση και σεξουαλικές σχέσεις που συνήθως παρέχει η φοιτητική ζωή.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στη σεξουαλική ζωή των φοιτητών μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλες πτυχές, όπως:

  • Αύξηση της χρήσης τεχνολογίας: Η απομόνωση και οι κοινωνικοί περιορισμοί οδήγησαν σε αύξηση της χρήσης τεχνολογίας για την ικανοποίηση σεξουαλικών αναγκών. Οι φοιτητές μπορεί να έχουν στραφεί σε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης ή διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών για να συνδεθούν με άλλους και να διατηρήσουν τη σεξουαλική τους ζωή.
  • Αναθεώρηση αξιών και προτεραιοτήτων: Η πανδημία έχει προκαλέσει αναθεώρηση των αξιών και των προτεραιοτήτων των φοιτητών. Ορισμένοι μπορεί να έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στην υγεία και την ασφάλειά τους και να έχουν μειώσει τις σεξουαλικές δραστηριότητες με στόχο τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης.

Σημειώνεται ότι οι επιπτώσεις αυτές είναι γενικές και μπορεί να υπάρχουν ποικίλες ατομικές εμπειρίες. Οι φοιτητές έχουν διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις, συνθήκες και ανάγκες, οπότε οι επιπτώσεις της πανδημίας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πανδημία έχει επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή των φοιτητών, αλλά έχουν προσαρμοστεί και βρίσκουν νέους τρόπους να ανταποκριθούν στις σεξουαλικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Ορισμένα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Επικοινωνία και ενσωμάτωση των τεχνολογιών: Οι φοιτητές έχουν απευθυνθεί σε διάφορες τεχνολογικές πλατφόρμες για να διατηρήσουν τη σεξουαλική επικοινωνία και την ευχαρίστηση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βιντεοκλήσεις, σεξουαλική συνομιλία μέσω μηνυμάτων και αυτο-ικανοποίηση με χρήση διαδικτυακού περιεχομένου.
  • Ασφάλεια και προφύλαξη: Οι φοιτητές έχουν δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στην υγεία και την ασφάλεια κατά την περίοδο της πανδημίας. Χρησιμοποιούν προφυλάξεις και ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού.
  • Ενδυνάμωση προσωπικής ικανοποίησης: Οι περιορισμοί μπορεί να έχουν οδηγήσει ορισμένους φοιτητές να εξερευνήσουν περισσότερο την αυτο-ικανοποίηση και την προσωπική ευχαρίστηση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση παιχνιδιών, την εξερεύνηση των φαντασιώσεων ή την ανάπτυξη νέων τεχνικών αυτο-ικανοποίησης.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η σεξουαλική ζωή των φοιτητών είναι μια προσωπική υπόθεση και εξαρτάται από τις ατομικές προτιμήσεις και αξίες. Κάθε άτομο έχει τη δική του μοναδική εμπειρία και προσαρμόζει τη σεξουαλική του ζωή ανάλογα με τις συνθήκες και τις δυνατότητες που του παρέχονται.