DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet

Εκδήλωση «Ενισχύοντας τις ψηφιακές δεξιότητες της Βιβλιοθηκονομικής κοινότητας» από την ερευνητική ομάδα DAISSy του ΕΑΠ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου η διαδικτυακή εκδήλωση «Ενισχύοντας τις ψηφιακές δεξιότητες της Βιβλιοθηκονομικής κοινότητας» από την ερευνητική ομάδα DAISSy του ΕΑΠ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου “BIBLIO: Boosting digital skills ad competencies for librarians in Europe”.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν επαγγελματίες του τομέα της Βιβλιοθήκης, εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι αρχών και ιδρυμάτων, ενεργοί πολίτες και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ψηφιακή εξέλιξη στον κόσμο της Βιβλιοθήκης. Συγκεκριμένα την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότερες-οι από 60 συμμετέχουσες-οντες, μέσα από την οποία ανακάλυψαν τις σημαντικές ευκαιρίες που δίνει η ψηφιακή εποχή στις Βιβλιοθήκες, μέσω των ευρημάτων του έργου BIBLIO.

Ειδικότερα, η ενημερωτική εκδήλωση περιλάμβανε έξι (6) ομιλίες, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι-ες από εξήντα (60) συμμετέχοντες-ουσες και διαπραγματεύτηκε όχι μόνο τις πολλαπλές προκλήσεις αλλά και τις σημαντικές ευκαιρίες για τις Βιβλιοθήκες στην ψηφιακή εποχή, όπως αυτές προσδιορίστηκαν μέσω των ευρημάτων του έργου BIBLIO.

 

Στην εκδήλωση παρουσίασαν τα θέματα έξι ομιλητές και συγκεκριμένα:

  • Ο Δρ Αχιλλέας Καμέας, Καθηγητής ΕΑΠ, Διευθυντής DAISSy και Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου BIBLIO στην Ελλάδα, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών, καλωσόρισε τους-τις συμμετέχοντες-ουσες, και στη συνέχεια, παρουσίασε το πολύτιμο έργο που
    πραγματοποιεί η Ερευνητική Ομάδα DAISSy του ΕΑΠ.
  • H κ.Ιωάννα Σεφερλή, Βιβλιοθηκονόμος, εκπρόσωπος της Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του ΕΑΠ, ανέλυσε
    τις δράσεις του φορέα.
  • Η Διαχειρίστρια του έργου BIBLIO και Ερευνήτρια της DAISSyΕΑΠ, κ.Ελένη Γεωργακάκου, η οποία παρουσίασε το περιεχόμενο του έργου και τη μεθοδολογία του.
  • Ο κ.Θωμάς Χιώτης, Αρχειονόμος-Βιβλιοθηκονόμος στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Σημίτης», ο οποίος περιέγραψε τα επιμέρους είδη έρευνας που πραγματοποιήθηκαν κατά την υλοποίηση του έργου BIBLIO και τα ευρήματά τους.
  • Ο Δρ Λεωνίδας Παπαχριστόπουλος, Βιβλιοθηκονόμος στην Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΑΠ, παρουσίασε
    λεπτομερώς το Ανοικτό Μαζικό Διαδικτυακό Μάθημα (Massive Open Online Course-MOOC) του έργου BIBLIO, δίνοντας έμφαση στον τρόπο με τον οποίο συνδέεται με τα ευρήματα της έρευνας και τα καθήκοντα των νέων εργασιακών ρόλων των CECO και DIGY, έτσι ώστε αυτά να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.
  • Το τέλος της εκδήλωσης εκφώνησε η Δρ Μαρία Χατζηνικολάου, Καθηγήτρια του ΕΑΠ, Αναπληρώτρια Επιστημονική Συντονίστρια του έργου BIBLIO στην Ελλάδα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών-ΣΕΑΒ, η οποία  παρουσίασε συνοπτικά μια σειρά από ειδικές πρωτοβουλίες του Συνδέσμου και τις δραστηριότητές του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, εστιάζοντας στο πώς αυτές συνδυάζουν και αξιοποιούν τα ευρήματα του έργου BIBLIO.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να δείτε εδώ

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το έργο BIBLIO καθώς και άλλες δράσεις της DAISSy:
Website : http://daissy.eap.gr/en/ https://www.biblio-project.eu/
Facebook : @DAISSyResearchGroup, @DigitalBiblio
Linkedin : https://www.linkedin.com/in/daissyresearchgroup/
Twitter : https://twitter.com/daissy_research, @digitalbiblio
Instagram: @daissy_researchgroup
Email : info@daissy.eap.gr