DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Το 1997 με το Νόμο 2552 (ΦΕΚ 266/24-12-1997), ιδρύθηκε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), έχοντας ως στόχο την βελτίωση του εκπαιδευτικού επιπέδου και την εξειδίκευση των πολιτών πάνω στο εργασιακό τους αντικείμενο.
Το ΕΑΠ και όλα τα ανοικτά συστήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έρχονται να καλύψουν την ανάγκη των ανθρώπων για μόρφωση καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του, χωρίς περιορισμούς. Η εξ αποστάσεως μάθηση, διευκολύνει τον φοιτητή τόσο σε προπτυχιακό, όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Το ΕΑΠ, είναι Δημόσιο Πανεπιστήμιο και με την απόκτηση πτυχίου ή μεταπτυχιακού, τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι ισότιμα με άλλα Πανεπιστήμια, όπως προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο της Ελλάδας.

ΕΑΠ: Προπτυχιακά προγράμματα

Το ΕΑΠ προσφέρει 8 προπτυχιακά προγράμματα: Αναλυτικά τα προγράμματα είναι:

  • Δημόσια Διοίκηση (ΔΗΔ): Στόχος του προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει Θεματικές Ενότητες που αφορούν τόσο τη θεωρία της δημόσιας διοίκησης και πολιτικής, όσο και την πρακτική εφαρμογή μεθόδων οργάνωσης και λειτουργίας του δημοσίου τομέα, είναι η παροχή υψηλού επιπέδου εξειδικευμένων σπουδών στη «Δημόσια Διοίκηση». Η φοίτηση στο πρόγραμμα είναι τετραετής και η ολοκλήρωσή του οδηγεί στην απόκτηση πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Για την απόκτηση πτυχίου απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση των είκοσι τεσσάρων (24) Θεματικών Ενοτήτων εξαμηνιαίας διάρκειας του προγράμματος.
  • Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών: Σκοπός του προγράμματος είναι η προσφορά γνώσεων και δεξιοτήτων σε θέματα διοίκησης συστημάτων επιχειρήσεων και οργανισμών (ιδιωτικών και δημόσιων), κατά τρόπο ώστε να καταστεί αποδοτικότερη η συμβολή τους στη λειτουργία των φορέων αυτών και να είναι σε θέση να αναλαμβάνουν ηγετικές πρωτοβουλίες σε ενδεχόμενες τεχνολογικές ή οργανωτικές αλλαγές, αναγκαίες για την ανταπόκριση της Eπιχείρησης ή του Oργανισμού στο ταχέως εξελισσόμενο διεθνές περιβάλλον.
  • Διοίκηση Τουρισμού (ΔΙΤ): Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων με την μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στη «Διοίκηση Τουρισμού», προετοιμάζοντας νέους επιστήμονες που θα είναι σε θέση να στελεχώνουν με επιτυχία θέσεις στον τουριστικό κλάδο.  Το πρόγραμμα αφορά έναν διεπιστημονικό τομέα και προάγει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας συνεισφέροντας σχεδόν το 20% του εγχώριου Α.Ε.Π.
  • Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός (ΙΣΠ): Το πρόγραμμα ΙΣΠ προσφέρει και τελειοποιεί γνώσεις στην Iσπανική γλώσσα, μέσα από την κατανόηση: α) της διαχρονικής πορείας και χρήσης της, β) της ιστορικής, κοινωνικής και πολυ-πολιτισμικής εξέλιξής στον Ισπανόφωνο κόσμο.
ΕΑΠ – Προπτυχιακά προγράμματα
  • Πληροφορική: Σκοπός του προγράμματος, σύμφωνα με το ΦΕΚ ίδρυσης, είναι η κατάρτιση επιστημόνων στην επιστήμη της Πληροφορικής και η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που σχετίζονται με ιδιαίτερους κλάδους εφαρμογών στο πεδίο της πληροφορικής, όπως τα υπολογιστικά συστήματα, τα συστήματα αποφάσεων, η επεξεργασία σήματος, τα υπολογιστικά μαθηματικά και η τηλεματική.
  • Σπουδές στις Φυσικές Επιστήμες (ΦΥΕ): Σκοπός του προγράμματος σπουδών είναι να καλύψει κατά ενιαίο τρόπο το χώρο των φυσικών επιστημών, δηλαδή τις βασικές γνωστικές περιοχές από τις επιστήμες της Φυσικής, της Xημείας και της Bιολογίας, προβάλλοντας την ενότητα των επιστημών αυτών και αναδεικνύοντας σημαντικές διεπιστημονικές περιοχές τους. Το πρόγραμμα στοχεύει, επίσης, στην κατανόηση αρχών, εννοιών, θεωριών αλλά και των κυριότερων εφαρμογών, καθώς και την ανάπτυξη της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων.
  • Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (ΕΛΠ): Το Πρόγραμμα Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός» (ΠΣ ΕΛΠ) αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα που προσφέρει διεπιστημονική και διαχρονική σπουδή των πτυχών, των εκφάνσεων και της συμβολής του ελληνικού πολιτισμού στο ελληνικό ακαδημαϊκό περιβάλλον. Με το συγκεκριμένο Πρόγραμμα Σπουδών, που αποτελεί πλέον ένα καταξιωμένο προπτυχιακό πρόγραμμα με σημαντική προσφορά, επιτεύχθηκε από το ΕΑΠ η προσφορά πανεπιστημιακών σπουδών με πρωτότυπο και εναλλακτικό χαρακτήρα σε σχέση με τα συμβατικά πανεπιστήμια.
  • Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (ΕΠΟ): To προπτυχιακό Πρόγραμμα “Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό” αποτελεί πρωτοτυπία του ΕΑΠ και συμβάλλει αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό και στην ανανέωση του περιεχομένου σπουδών της Ανωτάτης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά ένα Ελληνικό Πανεπιστήμιο συγκροτεί και προσφέρει ολοκληρωμένες προπτυχιακές Ευρωπαϊκές σπουδές με έμφαση σε θέματα Πολιτισμού υπό την ευρεία επιστημονική έννοια του όρου.

Πηγή: eap.gr