DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΑΠ με θέμα “Φυσικές, Βιολογικές και Ανθρωπογενείς Καταστροφές & Τεχνικά έργα” (NDSS2024) – Έναρξη υποβολής αιτήσεων συμμετοχής

Θερινό Σχολείο από το ΕΑΠ: Ο αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός, η αδιαμφισβήτητη κλιματική αλλαγή, η ταχεία αστικοποίηση και η διεθνής αλληλεξάρτηση των οικονομιών, αυξάνουν την ευαισθησία μιας κοινωνίας έναντι φυσικών κινδύνων. Η πρόληψη, η ορθή διαχείριση και η βέλτιστη αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων αποτελούν σήμερα μεγάλες προκλήσεις παγκοσμίως. Δεδομένου του γεγονότος ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι πλήττονται από φυσικές καταστροφές, το θέμα της έρευνας σχετικά με τους κινδύνους αυτούς αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα. Οι σεισμοί, η ηφαιστειακή δραστηριότητα, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες είναι μερικά μόνο παραδείγματα φυσικών κινδύνων που αποτελούν μείζονες προκλήσεις για την κοινωνία.

Οι καταστροφές όμως δεν σταματούν και δεν περιορίζονται στις φυσικές. Η υγειονομική κρίση του COVID-19 επιβεβαίωσε και την αναγκαιότητα ενασχόλησης με την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση βιολογικών κινδύνων, μιας απειλής που εύκολα διαταράσσει ισορροπίες και ανατρέπει την ίδια τη ζωή. Αντίστοιχα υπάρχουν και ανθρωπογενείς κίνδυνοι όπως οι εκρήξεις μεγάλης κλίμακας, τα ατυχήματα/αστοχίες σε πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, οι αστοχίες φραγμάτων, κ.α., η αναφορά των οποίων δε θα μπορούσε να απουσιάζει από την ατζέντα του εν λόγω θερινού σχολείου.

ΕΑΠ

Τα τελευταία χρόνια, οι καταστρεπτικοί σεισμοί και οι δραματικές αλλαγές του κλίματος έχουν καταστήσει με τρομακτικό τρόπο σαφές ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι τόσο για τους ανθρώπους όσο και για την παγκόσμια οικονομία. Οι κίνδυνοι αυτοί εμφανίζονται στο όριο μεταξύ των φυσικών διεργασιών και της ανθρώπινης δραστηριότητας. Επομένως, η ολοκληρωμένη διαχείριση κινδύνων για τις διάφορες διεργασίες απαιτεί όχι μόνο την πλήρη κατανόηση των φυσικών διεργασιών, αλλά πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη τα σχετικά όρια πολιτικής και κοινωνικής ανοχής. Η σύνθετη δυναμική που κατακλύζεται από το συνδυασμό των κινδύνων και της τρωτότητας απαιτεί νέες προσεγγίσεις στη διαχείριση του κινδύνου και τους τρόπους με τους οποίους η κοινωνία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο.

Από την 8η έως την 21η Ιουλίου 2024 πρόκειται να διεξαχθεί το Θερινό Σχολείο που διοργανώνει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο – ΕΑΠ με τίτλο «Φυσικές, Βιολογικές και Ανθρωπογενείς Καταστροφές & Τεχνικά Έργα» για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων. Οι συμμετέχοντες στο Θερινό Σχολείο θα εκπαιδευτούν στους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης των κινδύνων και των προκλήσεων και θα μάθουν να σχεδιάσουν/προτείνουν τρόπους πρόληψής τους. Επίσης, θα εκπαιδευτούν στις πλέον πρόσφατες τάσεις που αφορούν επιστημονικά και κοινωνικά σημαντικά ζητήματα σχετικά με τους φυσικούς κινδύνους. Έμφαση σε όλα τα παραπάνω θα δοθεί στην επίδραση που έχουν πάνω στα τεχνικά έργα και σε όλες τις φάσεις που τα διέπουν, δηλ. μελέτη, κατασκευή, χρήση και κύκλος ζωής τους. Εκτός από το εκπαιδευτικό υλικό, θα δημιουργηθεί πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και προσωπικών προοπτικών στην οποία θα συζητηθούν πολύ σημαντικά ζητήματα όπως, π.χ., γιατί τείνουμε να μειώσουμε ορισμένους φυσικούς κινδύνους ενώ αυξάνεται η επικινδυνότητα σε άλλους; Τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον, βραχυχρόνια και μακροχρόνια, για να προστατευτούμε από φυσικούς κινδύνους;

Για Δηλώσεις Συμμετοχής πιέστε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην ιστοσελίδα του Θερινού Σχολείου: https://sst.eap.gr/ndss/

Πηγή: eap.gr