DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet

Καταγγελίες φοιτητών του ΕΑΠ για τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Σπουδάζουν Κρήτη και καλούνται να δώσουν εξετάσεις στην Αθήνα!

Έκπληκτοι έμειναν οι φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) που σπουδάζουν στην Κρήτη, με την ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο των εξεταστικών κέντρων, σύμφωνα με την οποία οι θερινές εξετάσεις του Ιουνίου, θα διεξαχθούν σε 3 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα).

Αυτό σημαίνει πως οι φοιτητές θα πρέπει να μετακινηθούν στην Αθήνα για τις εξετάσεις. Κάποιοι εξ αυτών, όχι μόνο μία φορά αλλά δύο και τρεις, αφού δήλωσαν αρκετά μαθήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις των φοιτητών, στο Cretalive, αν το γνώριζαν το καλοκαίρι του 2022 που δήλωναν τα μαθήματα, θα είχαν επιλέξει λιγότερα. Το γεγονός πως πρέπει να μεταβούν δύο και τρεις φορές στην Αθήνα, κοστίζει σε χρόνο και χρήμα, αφού πρέπει να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους και να τακτοποιήσουν τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η εξ αποστάσεως εξεταστική, των προηγούμενων ετών, λόγω πανδημίας, ήταν ιδανική λύση, αλλά αν δεν εφικτό, θα μπορούσαν οι εξετάσεις να διεξαχθούν στο κτήριο στις Αρχάνες Κρήτης, αφού οι υποδομές υπάρχουν.

Οι διαμαρτυρίες και καταγγελίες το τελευταίο διάστημα αυξάνονται και προέρχονται όχι μόνο από την Κρήτη, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, ύστερα από την ανακοίνωση των εξεταστικών κέντρων στις 21 Απριλίου.

Οι φοιτητές ζητούν να ανακαλέσει η διοίκηση και να λάβει υπόψη της τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν.

Τι λέει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Σε απάντηση του κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Αυγουστίνου Δημητρά, αναφέρονται τα εξής:
«Αγαπητές φοιτήτριες/ αγαπητοί φοιτητές
Επειδή λαμβάνουμε όλοι μηνύματα διαμαρτυρίας για διάφορα θέματα που σχετίζονται με τις εξετάσεις και τις πρόσφατες ενημερώσεις εκ μέρους των διοικούντων το ΕΑΠ, οφείλω μια σειρά διευκρινίσεις:
Α. Η υποχρέωση των διδασκόντων και Συντονιστών ΘΕ σε σχέση με την οργάνωση των εξετάσεων στην παρούσα φάση εξαντλήθηκε στον καθορισμό του τρόπου εξέτασης (δια ζώσης ή εξ αποστάσεως), αφού έλαβαν υπόψη όσα όφειλαν να λάβουν.
Β. Ο καθορισμός των εξεταστικών κέντρων για τις δια ζώσης εξετάσεις καθορίστηκε με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, παρά τη διαφωνία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών που ζήτησε τη δημιουργία περισσότερων εξεταστικών κέντρων.
Γ. Η κατανομή των φοιτητών σε Τμήματα και ο καθορισμός του εξεταστικού κέντρου στο οποίο θα εξεταστεί κάθε φοιτητής για κάθε ΘΕ είναι έργο των διοικητικών υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκονται οι διδάσκοντες, Συντονιστές ΘΕ ή οι Σχολές. H κατανομή πραγματοποιείται βάσει των αποφάσεων της Διοικούσας Επιτροπής, όπως καταγράφεται στα πρακτικά και μεταφέρεται στα διοικητικά στελέχη από τον Πρόεδρο της ΔΕ και τον εμπλεκόμενο Αντιπρόεδρο.
Δ. Αρμόδια για την επίλυση τυχόν αρρυθμιών σε σχέση με τις εξετάσεις, με το υφιστάμενο σχήμα διοίκησης, είναι η Επιτροπή Εξετάσεων της οποίας προεδρεύει ο Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών υποθέσεων Καθηγητής Ι. Συμπέθερος και, ενδεχομένως, η Διοικούσα Επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο Καθηγητής Ι. Καλαβρουζιώτης, ενώ είναι παντελώς αναρμόδιες οι Κοσμητείες των Σχολών. Για να μην παραπέσει οποιοδήποτε αίτημά σας σχετικό με τις εξετάσεις, παρακαλώ να απευθύνετε τα αιτήματά σας στα ανωτέρω όργανα.
Ε. Η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών έγκαιρα ενημέρωσε όλους τους αρμόδιους για τα προβλήματα που αναμενόταν να προκαλέσει στις φοιτήτριες και τους φοιτητές της ο αδικαιολόγητα καθυστερημένος προγραμματισμός των εξετάσεων. Φυσικά, συνεχίζει, δια των εκπροσώπων της στα όργανα διοίκησης, να προσπαθεί να συμβάλλει στη διευκόλυνση όλων ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, παραμένοντας, όμως, πάντοτε σταθερή στις ακαδημαϊκές της αξίες που αποτελούν εγγύηση για την ποιότητα των ακαδημαϊκών τίτλων που απονέμει.
Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω κάθε φοιτήτρια και κάθε φοιτητή ότι, κατανοώντας απόλυτα την συσσώρευση αναστάτωσης, άγχους και ανασφάλειας που έχει προκληθεί από ατυχείς χειρισμούς, θα εξαντλήσω προσωπικά όλες τις δυνατότητες που προκύπτουν από τις αρμοδιότητές μου ως Κοσμήτορα της ΣΚΕ ώστε να ολοκληρωθεί αξιόπιστα και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα η κρίσιμη διαδικασία των εξετάσεων.
Ως πρώτο βήμα εξομάλυνσης της πολλαπλά μη ομαλής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί: α) επαν-υποβάλλω την πρότασή μας προς τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ να λειτουργήσει Εξεταστικό Κέντρο στην Κρήτη στο οποίο θα εξεταστούν όλοι όσοι φοιτητές διαμένουν στο νησί (και όχι μόνον φοιτητές που σπουδάζουν σε Προγράμματα Σπουδών εξαμηνιαίας διάρθρωσης) και β) παρακαλώ τον κ Πρόεδρο της ΔΕ ΕΑΠ να δώσει στις διοικητικές υπηρεσίες οδηγίες για συνολική αναθεώρηση της κατανομής φοιτητών σε Εξεταστικά Κέντρα ώστε όλες οι φοιτήτριες και όλοι οι φοιτητές να εξεταστούν στο πλησιέστερο προς τον τόπο κατοικίας τους Εξεταστικό Κέντρο για όλες τις ΘΕ που παρακολουθούν

Πηγή: Cretalive.gr