DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet

Δημοσίευση αιτήματος-πρότασης προς το ΕΑΠ από την εκπρόσωπο προπτυχιακών φοιτητριών/των της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ

Την Παρασκευή 21/4/23 οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα της εξεταστικής του εαρινού εξαμήνου και ανακοινώθηκαν οι πόλεις στις οποίες θα εξεταστούν οι φοιτήτριες/τές όλων των προγραμμάτων του ΕΑΠ.  Όπως διαπιστώσαμε μέσα σε λίγες ώρες, η κατανομή των φοιτητριών/τών ήταν επιεικώς προβληματική, αφού φαίνεται πως βασίστηκε στην πόλη-έδρα του εκάστοτε καθηγητή-συμβούλου των θεματικών και όχι στον τόπο διαμονής των φοιτητριών/τών.

Για το ζήτημα επικοινώνησα, την επόμενη κιόλας ημέρα, τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του ΕΑΠ κ. Καλαβρουζιώτη, εκθέτοντας το μέγεθος του προβλήματος και προτείνοντας διάφορες λύσεις, αλλά προς μεγάλη μου απογοήτευση και δυσαρέσκεια αρνήθηκε να εξετάσει κάθε πρόταση ως αδύνατον να υλοποιηθεί και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για διευκόλυνση και ομαλή, για τους φοιτητές, διευθέτηση του θέματος.

Παρόλο που είχε συμβεί το απίστευτο και απαράδεκτο η κατανομή να μην έχει, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, καμία σχέση με τον τόπο διαμονής των φοιτητριών/τών και ακόμη και κάποιος που μένει στην Αθήνα να πρέπει να πάει στο Ηράκλειο Κρήτης για να εξεταστεί και κάποιος άλλος να αναγκαστεί να ταξιδέψει σε 3-4 διαφορετικά εξεταστικά κέντρα για να συμμετέχει στις εξετάσεις όλων των θεματικών του ενοτήτων!

Παρόλο που σε κάποιες άλλες περιπτώσεις ο φοιτητής θα πρέπει να “διακτινιστεί” από το νησί του στη Θεσσαλονίκη και έπειτα στην Αθήνα για να εξεταστεί σε δύο διαφορετικές θεματικές ενότητες, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!

Παρόλο που δεν υπήρξε καμία μέριμνα στον προγραμματισμό των εξετάσεων ούτε για εξέταση τουλάχιστον δύο θεματικών μέσα σε ένα σ/κ, ώστε να αποφευχθούν επιπλέον μετακινήσεις, παρά αναγκάζονται κάποιοι να ταξιδεύουν σε 3 διαφορετικές ημερομηνίες ακόμη και προς 3 διαφορετικά εξεταστικά κέντρα μέσα σε διάστημα λίγων ημερών,

Παρόλο που δεν έχουν λάβει υπόψη τους την πιθανή ημερομηνία των εκλογών και έχουν βάλει εξετάσεις με αποτέλεσμα να χρειαστούν να ακυρωθούν εισιτήρια επιφέροντας επιπλέον κόστος για τις/τους φοιτήτριες/τές,

Παρόλο που τα ευτράπελα της κατανομής δεν έχουν τελειωμό και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε ένα μεγάλο πλήθος φοιτητριών/τών είναι τεράστια,

Παρόλα αυτά το τείχος της διοίκησης που δεν θέλει να καταλάβει τι έχει προκαλέσει, όπως φαίνεται, είναι ανυπέρβλητο.

Η συνολικά λάθος διαχείριση, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, του θέματος των εξετάσεων, οι άστοχες διοικητικές επιλογές και διοικητικές πρακτικές, η λανθασμένη, κατά τη γνώμη μου αλλά και όπως καταδεικνύεται στην πράξη, νομοθετική ρύθμιση, έχουν επιφέρει αρνητικές συνέπειες που μετακυλύονται για ακόμη μια φορά στους φοιτητές! Φαίνεται πως απουσιάζει πλήρως η αίσθηση υποχρέωσης απέναντι στην ακαδημαϊκή και φοιτητική κοινότητα του ΕΑΠ.

Η μοναδική λύση που βλέπει ο Πρόεδρος του ΕΑΠ είναι να μην παραστεί κάποιος στις επικείμενες εξετάσεις, αφού αυτό το πρόβλημα υπάρχει ειδικά φέτος λόγω κατανομής των φοιτητών στα τμήματα, κάτι που δεν ευσταθεί σε καμία περίπτωση για τα εξαμηνιαία ΠΣ, γιατί τα τμήματα διαμορφώθηκαν τον Φεβρουάριο, και να δώσει κατευθείαν σε επόμενη εξεταστική. Άλλωστε, όπως ισχυρίστηκε, το πρόβλημα δεν αφορά πάρα μεμονωμένες περιπτώσεις…!!

Να σημειωθεί πως οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του ΕΑΠ, ουσιαστικά, χρηματοδοτούν τη λειτουργία του ΕΑΠ με την οικονομική τους συμμετοχή στις δαπάνες του Ιδρύματος και δικαιούνται ανταποδοτικών παροχών που να δημιουργούν ένα εύρυθμο και προσαρμοσμένο κατά το δυνατόν στις ανάγκες των φοιτητριών/τών πλαίσιο σπουδών καθώς και υψηλού κύρους σπουδές και πτυχία.

Αντί αυτού εισπράττουν την αδιαφορία σε κάθε εύλογο αίτημά τους, τόσο τώρα όσο και στο παρελθόν, τόσο της Διοικούσας όσο και των διοικητικών υπηρεσιών, οι οποίες βρίσκουν ως λύσεις στις ανεπαρκείς και λανθασμένες δικές τους ενέργειες, την καθυστέρηση ή και διακοπή των σπουδών μας.

Ευελπιστούμε, ωστόσο, ότι άμεσα θα αναγκαστούν να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος, που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει, και έγκαιρα θα ανακατανείμουν τις φοιτήτριες και τους φοιτητές σε εξεταστικά κέντρα με δίκαια, ορθολογικά και ωφέλιμα για τις/τους φοιτήτριες/τές κριτήρια.

Επισημαίνεται ότι και η παραμικρή περαιτέρω καθυστέρηση έχει οικονομικό και οργανωτικό αντίκτυπο στο ταξίδι που θα αναγκαστούν να πραγματοποιήσουν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του ΕΑΠ και δυσχεραίνουν όλο και περισσότερο την κατάσταση.

Επιμένουμε στο εύλογο αίτημα της ανακατανομής των φοιτητριών/των, στο άνοιγμα περισσότερων εξεταστικών κέντρων, στην εφαρμογή, γενικότερα, λύσεων, «ειδικά για φέτος», όπως τις έχουμε προτείνει πολλάκις μέχρι σήμερα, σε συμφωνία με τα σχετικά αίτηματα/πρόταση της Κοσμητείας της ΣΚΕ, και στην υποστήριξη τόσο των online όσο και των δια ζώσης εξετάσεων και των συντονιστών που τις έχουν επιλέξει, για λόγους που έχουμε εκθέσει σε επιστολή μας, και οι οποίες θα διευκολύνουν και θα προάγουν την απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών των  φοιτητριών/των. Εμείς, επιτέλους, πρέπει να ασχοληθούμε με το διάβασμα και την επιτυχία μας στις εξετάσεις, αντί για τις διοικητικές ρυθμίσεις του ΕΑΠ, που δεν αποτελούν ευθύνη μας, θα υποστούμε, όμως, τις συνέπειες των έργων των διοικούντων και, εν γένει, μοναδικών και αποκλειστικών ιθύνοντων.

Περιμένουμε τη δέουσα και άμεση ανταπόκριση όλων των αρμοδίων.

Φωτεινή Βήττου
Εκπρόσωπος Προπτυχιακών Φοιτητριών/των στη ΔΕ του ΕΑΠ