DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet

Ο παγκόσμιος διαγωνισμός ανάλυσης δεδομένων Open Science Data Challenge της EY ξεκίνησε και οι εγγραφές είναι ανοικτές και για την Ελλάδα! Φέτος, οι συμμετέχοντες, με συμμάχους την ψηφιακή τεχνολογία και την επιστήμη δεδομένων, καλούνται να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πείνας παγκοσμίως.

Ο διαγωνισμός αποτελεί συνέχεια του Better Working World Data Challenge, και απευθύνεται σε φοιτητές πανεπιστημίων, νέους επαγγελματίες, καθώς και εργαζόμενους της EY, στο πλαίσιο της δέσμευσης του παγκόσμιου οργανισμού της EY να καινοτομεί και να αξιοποιεί την τεχνολογία για να επιλύσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας.

Σήμερα, πάνω από 800 εκατ. άνθρωποι υποσιτίζονται, με έναν στους τρείς παγκοσμίως να μην έχει σταθερή πρόσβαση σε επαρκή σίτιση. Η κλιματική αλλαγή έχει επιτείνει την επισιτιστική κρίση, που αναμένεται να οξυνθεί περαιτέρω με την αύξηση της θερμοκρασίας, τα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα και την άνοδο της στάθμης των υδάτων. Ταυτόχρονα όμως, αυξάνεται ραγδαία και ο όγκος των δεδομένων που έχουμε στη διάθεσή μας για να αναζητήσουμε μία λύση στο πρόβλημα – τη δεκαετία 2010-2020 ο όγκος των δεδομένων που δημιουργήθηκαν, εξήχθησαν και καταναλώθηκαν, μεγεθύνθηκε σχεδόν κατά 5.000%!

Οι συμμετέχοντες του Open Science Data Challenge, αξιοποιώντας δεδομένα από το Planetary Computer της Microsoft, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων από ραντάρ και οπτικούς δορυφόρους, καθώς και δεδομένα για τον καιρό από το TerraClimate, καλούνται να δημιουργήσουν εργαλεία για τον εντοπισμό βιώσιμων καλλιεργειών ρυζιού στο Βιετνάμ και την πρόβλεψη της απόδοσής τους.

Το Βιετνάμ δεν αποτελεί τυχαία επιλογή, καθώς είναι από τις πιο εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή χώρες, ενώ οι κάτοικοί της λαμβάνουν περισσότερες από τις μισές συνολικές θερμίδες τους από το ρύζι. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ρύζι αποτελεί τη βασική τροφή για περισσότερα από τέσσερα δισ. ανθρώπους, ωστόσο, η διαθέσιμη για καλλιέργεια γη αλλά και οι ρυθμοί αύξησης της απόδοσης της παραγωγής μειώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Πώς μπορείς να συμμετέχεις

Οι ενδιαφερόμενοι νέοι φοιτητές και επαγγελματίες, μπορούν να μάθουν περισσότερα για τον διαγωνισμό, να εγγραφούν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε σχετικό εκπαιδευτικό υλικό, επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα challenge.ey.com. Οι νικητές του παγκόσμιου διαγωνισμού θα κερδίσουν έως και 4.000 δολάρια!

Στη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση του παγκόσμιου διαγωνισμού, θα διεξαχθεί και ένας επιμέρους διαγωνισμός για τις ελληνικές συμμετοχές. Οι διακριθέντες υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής, σύμφωνα με τις διαδικασίες της ΕΥ, για την πλήρωση έως και πέντε θέσεων στο Κέντρο Αριστείας Διαχείρισης και Ανάλυσης Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης της EY Ελλάδος, που είναι το μεγαλύτερο στη χώρα και αναλαμβάνει έργα σε περισσότερα από 30 κράτη.

Αναφερόμενος στον παγκόσμιο διαγωνισμό, ο κ. Ηλίας Βυζάς, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος και Επικεφαλής Υπηρεσιών Data & Analytics στην περιοχή της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA), δήλωσε: «Ο αριθμός των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο που υποσιτίζονται, αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία τρία χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί μια άμεση και συνολική λύση του προβλήματος. Μπορούμε, όμως, όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τον αντίκτυπό του. Με την πρωτοβουλία αυτή, η ΕΥ, πιστή στη δέσμευσή της για την αξιοποίηση της δύναμης της τεχνολογίας και της καινοτομίας για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, δίνει τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να αναζητήσουν λύσεις σε σημαντικές και υπαρκτές προκλήσεις του κόσμου μας, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για τους συνανθρώπους τους, αναπτύσσοντας παράλληλα τις δεξιότητές τους στην ανάλυση δεδομένων».

Πηγή: eduguide.gr