DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet

Πως γράφουμε μια άριστη φοιτητική εργασία

Μια άριστη φοιτητική εργασία είναι αυτό που επιδιώκει ο κάθε φοιτητής. Η συγγραφή φοιτητικών εργασιών είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα κατά την φοίτηση σε οποιοδήποτε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Η εκπόνηση της απαιτεί γνώσεις, οργάνωση, αλλά και εμπειρία. Σε αυτό το άρθρο θα παραθέσουμε όλα τα βήματα για το πως γράφουμε μια άριστη φοιτητική εργασία.  Τηρώντας όλα τα παρακάτω θα είσαι σίγουρος πως η εργασία σου θα έχει τη σωστή δομή. Με την κατάλληλη προετοιμασία κατά τη συγγραφή της θα μπορέσεις να πετύχεις ένα άριστο αποτέλεσμα.

Τίτλος της εργασίας

  1. Ο τίτλος της εργασίας σου πρέπει να είναι όσο το δυνατόν σύντομος και περιεκτικός
  2. Θα πρέπει να περιέχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα πληροφορίας, ώστε να είναι ελκυστικός στον αναγνώστη
  3. Το είδος της μεθοδολογίας θα πρέπει να αναγράφεται στον τίτλο.
  4. Γενικά είναι πιο σωστό να επιλέγουμε τον ακριβή τίτλο αφού έχουμε ολοκληρώσει την εργασία μας.
  5. Ο τίτλος θα πρέπει να είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση – φράση
  6. Η χρήση άνω κάτω τελείας μπορεί επίσης να γίνει αν χρειάζεται να δοθεί μια επεξήγηση. Για παράδειγμα:

Η Αξιολόγηση της Σημασίας Ενός Τμήματος ΤΕΙ για μια Επαρχιακή Πόλη: Η Περίπτωση του Τμήματος στον Άγιο Νικόλαο

 Περίληψη Εργασίας (abstract)

  1. Η περίληψη σε μια φοιτητική εργασία ακολουθεί τον τίτλο και θα πρέπει να δίνει όλες τις πληροφορίες στον αναγνώστη, όσο το δυνατόν πιο συνοπτικά
  2. Είναι στην ουσία μια παράγραφος που αποτελείται από πολλές προτάσεις – φράσεις
  3. Στην περίληψη πρέπει να αναφέρονται οπωσδήποτε: Μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν, δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν, βασικό συμπέρασμα (-τα)

    Πως γράφουμε μια άριστη φοιτητική εργασία
    Πως γράφουμε μια άριστη φοιτητική εργασία – ένας πλήρης οδηγός

Εισαγωγή εργασίας

  1. Στόχο έχει να εισάγει τον αναγνώστη στο θέμα
  2. Η 1η πρόταση επεξηγεί και τον τίτλο και προσπαθεί να επεξηγήσει τους λόγους που το θέμα είναι σημαντικό.
  3. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν αναφορές σε «ανάλογες» ή «σχετικές» εργασίες, καθώς και σε κείμενα άλλων
  4. Η εισαγωγή κλείνει τυποποιημένα αναφερόμενη στη δομή της υπόλοιπης εργασίας στην τελευταία παράγραφό της. Ενδεικτικά: « … Η παρούσα εργασία στο κεφάλαιο 2 παρουσιάζει τα δεδομένα…, ενώ στο κεφάλαιο 3 την εφαρμογή της μεθόδου… και τέλος στο κεφάλαιο 4 τα συμπεράσματα»

Κύριο θέμα Εργασίας – Μεθοδολογία

Στο κύριο θέμα μπορεί να γίνει βιβλιογραφική ανασκόπηση αναφέροντας συμπεράσματα ή αποτελέσματα από προηγούμενες παρόμοιες έρευνες.

  1. Παρουσιάζεται η μεθοδολογία της έρευνας ώστε να την κατανοήσει ο αναγνώστης
  2. Αν η μεθοδολογία έχει εφαρμοστεί σε δεδομένα, τότε παραθέτουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για αυτά.
  3. Αφού εφαρμοστούν οι μέθοδοι παρουσιάζουμε και τα αποτελέσματα σε κατάλληλη μορφή (πίνακες – διαγράμματα)
  4. Ακολουθεί σχολιασμός των αποτελεσμάτων και η σύγκρισή τους με τα αποτελέσματα άλλων εργασιών που υπάρχουν στη βιβλιογραφία.
  5. Σε περίπτωση που η μεθοδολογία περιλαμβάνει μαθηματικά και στατιστική, όροι που είναι ευρέως γνωστοί, δε χρειάζονται επεξήγηση (πχ μέσος όρος, τυπική απόκλιση). Αν η ορολογία δεν είναι ευρέως γνωστή χρειάζεται επεξήγηση. Για παράδειγμα πρέπει να επεξηγηθούν οι ερωτήσεις με κλίμακα που μπορεί να υπάρχουν σε κάποιο ερωτηματολόγιο, ενδεχομένως και με κάποιες βιβλιογραφικές αναφορές.

Συμπεράσματα εργασίας

Η τελευταία ενότητα της εργασίας είναι πάντοτε τα συμπεράσματα. Σε αυτά πρέπει να περιέχονται και προτάσεις μελλοντικής συνέχειας.

Δεδομένου ότι κάποιος αναγνώστης μπορεί να διαβάσει απευθείας τα συμπεράσματα της εργασίας, καλό είναι η συγκεκριμένη ενότητα να ξεκινά με αναφορά στον τίτλο της εργασίας.

  1. Τα συμπεράσματα μπορεί να αναφέρονται σε προηγούμενες ενότητες αλλά πρέπει να αναφέρονται και σε αυτή. Πρέπει να υπάρχουν συμπεράσματα – σχόλια για τυχόν δεδομένα και ερευνητικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν.
  2. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται αναφορά και σε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν. Θεμιτό είναι τα αποτελέσματα της έρευνας να συγκριθούν με αυτά παρόμοιων εργασιών από τη βιβλιογραφία.
  3. Στην τελευταία παράγραφο αναφέρονται προτάσεις για μελλοντική έρευνα αλλά και το τι θα μπορούσε να γίνει ως συνέχεια της εργασίας.

Βιβλιογραφικές αναφορές για μια άριστη φοιτητική εργασία

  1. Ακολουθούν οι βιβλιογραφικές αναφορές στις οποίες παραθέτουμε όλες τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στην εργασία (ενδοκειμενικές αναφορές), σύμφωνα με το σύστημα βιβλιογραφικών αναφορών που αναφέρεται στον οδηγό σπουδών του τμήματος.
  2. Αν για την πραγματοποίηση της εργασίας χρησιμοποιήθηκε κάποιο ειδικό λογισμικό είναι απαραίτητο στη βιβλιογραφία να υπάρχει αναφορά στην ακριβή έκδοση που χρησιμοποιήθηκε. Π.χ. Αν χρησιμοποιήθηκε το SPSS από την εντολή Help -> about του λογισμικού μπορούμε να λάβουμε πληροφορίες για την έκδοσή του και αντίστοιχα να παραθέσουμε την βιβλιογραφική αναφορά: SPSS inc (2009), PASW Statistics0, Release 17.0.2. (όνομα εταιρίας λογισμικού, έτος, όνομα και έκδοση λογισμικού)

Παραρτήματα εργασίας

Τα παραρτήματα μιας εργασίας είναι αυτόνομα τμήματα της εργασίας που δεν είναι τόσο σημαντικά και απαραίτητα ώστε να τα «βάλουμε» μέσα στην εργασία. Επειδή όμως μπορούν να βοηθήσουν κάποιο αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα την εργασία τα βάζουμε σε παραρτήματα. Συνήθως αν έχουμε περισσότερα από 1 παραρτήματα τα ονομάζουμε παράρτημα Α,Β, Γ,..