DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet

ΑΙ (Artificial Intelligence – Τεχνητή νοημοσύνη)

ChatGPT: Με τον όρο AI (Τεχνητή νοημοσύνη), εννοούμε τη δυνατότητα ενός υπολογιστικού συστήματος να μιμείται τις ανθρώπινες γνωστικές λειτουργίες, δηλαδή να μαθαίνει και να επιλύει προβλήματα. Το υπολογιστικό σύστημα με την τεχνητή νοημοσύνη έχει την ικανότητα να χρησιμοποιεί μαθηματικά και λογική, για να μαθαίνει νέες πληροφορίες και να μπορεί να λάβει αποφάσεις.

ML (Machine Learning – Μηχανική εκμάθηση)

Ένα κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης είναι και η εφαρμογή Machine Learning, μια διαδικασία χρήσης μαθηματικών μοντέλων δεδομένων για να βοηθηθεί ένας υπολογιστής να μαθαίνει χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση). Με αυτό τον τρόπο το υπολογιστικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να μαθαίνει και να βελτιώνεται μόνο του. Ο υπολογιστής μπορεί να εκπαιδευτεί να μιμείται την ανθρώπινη λογική, μέσω ενός νευρωνικού δικτύου (neural network), το οποίο είναι μια σειρά αλγορίθμων που έχουν ως πρότυπο τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Το νευρωνικό δίκτυο βοηθά το σύστημα του υπολογιστή να πετύχει αυτό που ονομάζουμε τεχνητή νοημοσύνη μέσω της βαθιάς μάθησης.

Τι είναι το ChatGPT;

Το ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer – Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής) κυκλοφόρησε από την εταιρεία OpenAΙ το Νοέμβριο του 2022, ιδρυτής της οποίας είναι ο Elon Musk και πρόκειται για μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης -που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις (chatbot).

Η εκπαίδευση του νέου μοντέλου έγινε με Ενισχυτική Μάθηση από ανθρώπινη Ανάδραση (RLHF), χρησιμοποιώντας τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούνται στο InstructGPT, αλλά με κάποιες διαφορές στη συλλογή δεδομένων.

Βασίζεται στην οικογένεια μεγάλων γλωσσικών μοντέλων GPT-3.5 της OpenAI και είναι βελτιστοποιημένο τόσο με εποπτευόμενες όσο και με ενισχυτικές τεχνικές εκμάθησης.

Σύμφωνα με τον Ο δρ Σταύρο Βάσσο, CEO της Helvia, το ChatGPT είναι: «… ένα μοντέλο επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που ανέπτυξε η OpenAI. Είναι μια εκδοχή του μοντέλου GPT-3 (Generative Pretrained Transformer 3), το οποίο είναι ένα μεγάλο μοντέλο γλώσσας που έχει εκπαιδευτεί πάνω σ’ έναν τεράστιο όγκο δεδομένων κειμένου. Το ChatGPT έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη διεξαγωγή διαλόγων, να απαντά σε ερωτήσεις και να παρέχει πληροφορίες με φυσικό και διαλεκτικό τρόπο. Είναι σε θέση να παράγει κείμενα που μοιάζουν με γραπτά ανθρώπων, κάτι το οποίο του επιτρέπει να παρέχει ακριβείς και βοηθητικές απαντήσεις σε ερωτήματα χρηστών».

Το ChatGPT είναι ένα εργαλείο που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη και σας επιτρέπει να έχετε συνδέσεις με ερωταπαντήσεις με ένα chatbot που μοιάζει με άνθρωπο. Μπορείτε επίσης να του ζητήσετε να γράψει μια κριτική στο ύφος ενός συγκεκριμένου συγγραφέα ή να έχει ρόλο κώδικα εντοπισμού σφαλμάτων, μεταξύ άλλων.

Η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να γράψει κείμενα ως απάντηση σε ένα αίτημα, να δημιουργήσει μια εικόνα από μια περιγραφή, να παράγει σχολικές εργασίες, σκίτσα, φανταστικούς πίνακες ζωγραφικής, σκίτσα διακόσμησης κ.ά., βασιζόμενο σε μία τεράστια ποσότητα δεδομένων που λειτουργούν “διακειμενικά”.

Λειτουργία του ChatGPT

O χρήστης πληκτρολογεί μία ερώτηση και η εφαρμογή απαντά γραπτώς μέσα σε δευτερόλεπτα. Οι απαντήσεις, πολλές φορές μπορεί να αποτελούνται από πολλές παραγράφους και δίνουν την εικόνα, ενός έμπειρου και εξειδικευμένου γράφοντα.

Σύμφωνα με τους πρώτους χρήστες, η εφαρμογή θεωρείται μία εναλλακτική της Google, αφού με το ChatGPT, μπορούν να δοθούν απαντήσεις και λύσεις σε πολύπλοκες ερωτήσεις, αλλά και να γραφτεί κώδικας και να επιλυθούν προβλήματα.

Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της OpenAi, Sam Altman: «Σύντομα θα μπορείτε να έχετε χρήσιμους βοηθούς που θα σας μιλούν, θα απαντούν σε ερωτήσεις και θα δίνουν συμβουλές. Αργότερα θα μπορείτε να έχετε κάτι που θα πηγαίνει και θα κάνει διάφορες δικές σας εργασίες. Στο τέλος θα μπορείτε να έχετε κάτι που θα πηγαίνει και θα ανακαλύπτει νέες γνώσεις για εσάς».

Θετικές αντιδράσεις

Οι New York Times το χαρακτήρισαν «το καλύτερο chatbot τεχνητής νοημοσύνης που κυκλοφόρησε ποτέ στο ευρύ κοινό», ενώ η εφημερίδα The Guardian σημείωσε ότι ήταν σε θέση να δημιουργήσει “εντυπωσιακά λεπτομερή” και “ανθρώπινο” κείμενο.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα τεχνολογίας Dan Gillmor, ο οποίος χρησιμοποίησε το ChatGPT σε μια εργασία μαθητή και βρήκε ότι το κείμενο που δημιουργήθηκε ήταν στο ίδιο επίπεδο με αυτό που θα παρείχε ένας καλός μαθητής, “ο ακαδημαϊκός κόσμος έχει μερικά πολύ σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει”.

Στο « Breakthroughs of the Year» του Atlantic για το 2022, ο Derek Thompson συμπεριέλαβε το ChatGPT ως μέρος της «γεννητικής έκρηξης AI» που «μπορεί να αλλάξει γνώμη για το πώς εργαζόμαστε, πώς σκεφτόμαστε και τι είναι πραγματικά η ανθρώπινη δημιουργικότητα», ενώ η Kelsey Piper του ιστότοπου Vox έγραψε ότι “το ChatGPT είναι η πρώτη πρακτική εισαγωγή του κοινού στο πόσο ισχυρή έχει αποκτήσει η σύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη, και ως αποτέλεσμα, πολλοί από εμάς είμαστε [έκπληκτοι]”, ενώ επεσήμανε ότι το ChatGPT είναι “αρκετά έξυπνο για να είναι χρήσιμο παρά τα ελαττώματά του».

Ο Stuart Cobbe, ορκωτός λογιστής στην Αγγλία και την Ουαλία , αποφάσισε να δοκιμάσει το ChatGPT chatbot εισάγοντας ερωτήσεις από ένα δείγμα εξεταστικής εργασίας στον ιστότοπο του ICAEW και στη συνέχεια εισάγοντας τις απαντήσεις του ξανά στο διαδικτυακό τεστ. Το ChatGPT σημείωσε 42% το οποίο, ενώ ήταν κάτω από το 55%, θεωρήθηκε λογική προσπάθεια.

Γράφοντας στο Inside Higher Ed, ο καθηγητής Steven Mintz δηλώνει ότι «θεωρεί το ChatGPT … σύμμαχο, όχι αντίπαλο». Συνέχισε λέγοντας ότι πιστεύει πως το πρόγραμμα θα μπορούσε να βοηθήσει εκπαιδευτικούς στόχους κάνοντας πράγματα όπως η δημιουργία λιστών αναφοράς, η δημιουργία «πρώτων σχεδίων», η επίλυση εξισώσεων, ο εντοπισμός σφαλμάτων και η διδασκαλία.

Αρνητικές αντιδράσεις

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο ιστότοπος ερωτήσεων και απαντήσεων Stack Overflow απαγόρευσε τη χρήση του ChatGPT για τη δημιουργία απαντήσεων σε ερωτήσεις, επικαλούμενος την ουσιαστικά διφορούμενη φύση των απαντήσεων του ChatGPT. Τον Ιανουάριο του 2023, η Διεθνής Διάσκεψη για τη Μηχανική Μάθηση απαγόρευσε οποιαδήποτε μη τεκμηριωμένη χρήση του ChatGPT ή άλλων μεγάλων γλωσσικών μοντέλων για τη δημιουργία οποιουδήποτε κειμένου σε υποβληθείσες εργασίες.

Ο οικονομολόγος Tyler Cowen εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις του στη δημοκρατία, αναφέροντας την ικανότητα κάποιου να γράφει αυτοματοποιημένα σχόλια για να επηρεάσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων των νέων κανονισμών. Ο Guardian αμφισβήτησε εάν οποιοδήποτε περιεχόμενο που βρέθηκε στο Διαδίκτυο μετά την κυκλοφορία του ChatGPT «μπορεί να είναι πραγματικά αξιόπιστο» και ζήτησε κυβερνητική ρύθμιση.

Τον Ιανουάριο του 2023, αφού του εστάλη ένα τραγούδι γραμμένο από τον ChatGPT στο στυλ του Nick Cave, ο ίδιος ο τραγουδοποιός απάντησε στο The Red Hand Files (και αργότερα αναφέρθηκε στον Guardian) λέγοντας πως η πράξη συγγραφής ενός τραγουδιού είναι “μια επιχείρηση με αίμα και κότσια… που απαιτεί κάτι από εμένα για να ξεκινήσω τη νέα και φρέσκια ιδέα. Απαιτεί την ανθρωπιά μου”. Συνέχισε λέγοντας: «Αρκεί να πω ότι δεν αισθάνομαι τον ίδιο ενθουσιασμό γύρω από αυτή την τεχνολογία. Καταλαβαίνω ότι το ChatGPT είναι στην αρχή του, αλλά ίσως αυτός να είναι ο αναδυόμενος τρόμος της τεχνητής νοημοσύνης […] καθώς η κατεύθυνση θα είναι πάντα προς τα εμπρός, πάντα πιο γρήγορα». «Δεν μπορεί ποτέ να ανατραπεί ή να επιβραδυνθεί, καθώς μας οδηγεί προς ένα ουτοπικό μέλλον, ίσως, ή προς την ολοκληρωτική μας καταστροφή. Ποιος μπορεί να πει ποιο από τα δύο; Κρίνοντας από αυτό το τραγούδι “στο στυλ του Νικ Κέιβ” πάντως, δεν φαίνεται καλό, Μαρκ. Η Αποκάλυψη βρίσκεται καθ’ οδόν. Αυτό το τραγούδι είναι χάλια», τόνισε.

Όπως θα σας πει το ίδιο το ChatGPT, «δεν είμαι τέλειο και μπορεί να μην έχω πάντα τη σωστή απάντηση σε κάθε ερώτηση. Επιπλέον, οι πληροφορίες που παρέχω είναι τόσο ακριβείς όσο και τα δεδομένα στα οποία έχω εκπαιδευτεί, τα οποία έχουν μια σταθερή ημερομηνία αποκοπής. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να μην είμαι σε θέση να παράσχω πληροφορίες σχετικά με πρόσφατα γεγονότα ή εξελίξεις που συνέβησαν μετά τη συλλογή των δεδομένων εκπαίδευσης».

Χρήση του ChatGPT στα ελληνικά

Η εφαρμογή χρησιμεύει στην παρουσίαση πληροφοριών και στην απάντηση ερωτημάτων με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που θα συνέβαινε σε μια κανονική συνομιλία, ακριβώς επειδή έχει εκπαιδευτεί από τεχνητή νοημοσύνη και machine learning.

Ως chatbot, το ChatGPT έχει εκπαιδευτεί να συμμετέχει σε μια συνομιλία. Σύμφωνα με το OpenAI, το ChatGPT μπορεί να ανταποκρίνεται σε όλους τους τύπους γραφής, συμπεριλαμβανομένων των θεωρητικών δοκιμίων, των μαθηματικών λύσεων και ιστοριών. Μπορεί επίσης να απαντήσει σε follow-up ερωτήσεις και να παραδεχθεί όταν κάνει λάθος.

Το ChatGPT έχει τη δυνατότητα να δεχθεί ερωτήσεις και να απαντήσει στα ελληνικά αν και η γλώσσα το δυσκολεύει λίγο, με αποτέλεσμα τα γραμματικά και συντακτικά λάθη να είναι συχνά. Σε αρκετές περιπτώσεις όταν δεν μπορεί να απαντήσει στην ερώτηση που του θέτει ο χρήστης, μπορεί να αφήσει την απάντηση στη μέση ή και να συνεχίσει να απαντάει στα αγγλικά. Αυτό συμβαίνει διότι η εφαρμογή δεν έχει πολλές γνώσεις για τον κόσμο μετά τα τέλη του 2021.

Το αν μπορεί να βελτιωθεί, θα το ανακαλύψουμε όταν κυκλοφορήσει η αναβαθμισμένη εκδοχή του, το GPT 4.

ChatGPT και φοιτητές

Οι δυνατότητες της εφαρμογής ChatGPT έχουν δημιουργήσει ανησυχία στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα πρέπει πλέον να ελέγχουν κατά πόσο οι φοιτητές χρησιμοποίησαν το εργαλείο στις εργασίες τους. Στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, πολλοί καθηγητές ξανασχεδιάζουν τα μαθήματα που διδάσκουν, προσθέτοντας περισσότερες προφορικές εξετάσεις, ομαδικές εργασίες, αλλά και χειρόγραφα κείμενα, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να αποτρέψουν τη χρήση της εφαρμογής από τους φοιτητές τους.

Συγκεκριμένα, οι λέκτορες των βρετανικών πανεπιστημίων, έχουν κληθεί να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούν τις εργασίες των φοιτητών καθώς το ChatGPT είναι ικανό να παράγει δοκίμια υψηλής ποιότητας με ελάχιστη ανθρώπινη συμβολή.

Σύμφωνα με τη «Guardian», στα πανεπιστημιακά τμήματα έχουν ήδη συσταθεί ομάδες εργασίας για να αξιολογήσουν την πρόκληση που θέτει αυτή η τεχνολογία. Πρόσφατα, οι καθηγητές του τμήματος πληροφορικής του University College του Λονδίνου, αποφάσισαν να αλλάξουν μια εξέταση. Προηγουμένως, οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ μιας έκθεσης και μια τελικής εργασίας, αλλά η επιλογή της έκθεσης καταργήθηκε.

Επίσης, ορισμένα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης και του Σιάτλ απαγόρευσαν ήδη τη χρήση του ChatGPT από τις συσκευές και τα δίκτυα Wi-Fi τους, ώστε να εμποδιστεί η αντιγραφή, αυτό όμως δεν αποτρέπει τη χρήση του, αφού οι φοιτητές έχουν υπολογιστές στο σπίτι.

Από την άλλη πλευρά, η εφαρμογή αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των φοιτητών.

Είναι πηγή γνώσεων αφού δίνει μία ολοκληρωμένη απάντηση σε αυτό που ψάχνει ο χρήστης. Βοηθάει να αναπληρωθούν τα κενά των φοιτητών, σε κάτι που είτε δεν θυμάται, είτε δε γνωρίζει. Σε μία φοιτητική αίθουσα, όλοι μπορούν να συμβαδίζουν μεταξύ τους, με τη χρήση του ChatGPT, ρωτώντας το για θέματα που δεν γνωρίζουν.

Εν κατακλείδι, βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα εποχή και μία νέα πραγματικότητα.

Η εφαρμογή ChatGPT θα αντικαταστήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο; Θα μπορεί ο καθένας να γίνει ακαδημαϊκός, συγγραφέας, ποιητής, δημοσιογράφος, χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις; Ή θα γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους χρειάζονται άμεσα λύσεις και απαντήσεις σε θέματα και προβλήματα που προκύπτουν; Το μέλλον θα το δείξει.

Εξάλλου, ποτέ δε φταίει το μαχαίρι, αλλά το χέρι που το κρατάει. Μπορεί να κόψει ψωμί, μπορεί να σκοτώσει και άνθρωπο.

Οδηγίες χρήσης του ChatGPT για αρχάριους μέσω video

 

https://www.youtube.com/watch?v=JTxsNm9IdYU

Πηγές:
capital.gr
lifo.gr
athensvoice.gr
blog.germanos.gr
artinews.gr
wikipedia
lifo.gr
naftemporiki.gr