DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet

Το ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer – Παραγωγικός Προεκπαιδευμένος Μετασχηματιστής) κυκλοφόρησε από την εταιρεία OpenAΙ το Νοέμβριο του 2022, ιδρυτής της οποίας είναι ο Elon Musk και πρόκειται για μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης -που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις (chatbot). Από την κυκλοφορία του στο κοινό, το ChatGPT έχει γίνει ένα δημοφιλές εργαλείο μεταξύ πολλών χρηστών του Διαδικτύου για τη φαινομενική ικανότητά του να παράγει πειστικό κείμενο. Η ικανότητα του λογισμικού να δημιουργεί κείμενο, έχει οδηγήσει πολλούς φοιτητές να το χρησιμοποιούν για τη συγγραφή εργασιών.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: “πόσο ασφαλής είναι η χρήση του;”.  Η απάντηση είναι πως δεν είναι ασφαλής, γιατί τα κείμενα που γράφονται μέσω του chatgpt είναι εύκολα ανιχνεύσιμα και υπάρχει κίνδυνος να αποβληθείτε από το πανεπιστημιακό ίδρυμα. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, πάνω από 25 πανεπιστήμια στις ΗΠΑ απέβαλαν φοιτητές επειδή υπέβαλαν εργασίες που δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας το ChatGPT ή άλλα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης.

Στο παρόν άρθρο θα αναλύουμε τους λόγους που η χρήση του δεν είναι ασφαλής.

Ανιχνεύσιμα από λογισμικά λογοκλοπής

Τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης παράγουν κείμενο με εξαιρετικά προβλέψιμο τρόπο που μπορεί να μετρηθεί και να ανιχνευθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή το ChatGPT δημιουργεί κείμενο συνθέτοντας περιεχόμενο που έχει πάρει από το Διαδίκτυο, συχνά λέξη προς λέξη. Αυτό καθιστά εύκολο τον εντοπισμό των έργων που έχουν γραφτεί με τεχνητή νοημοσύνη με τη χρήση λογισμικού.
Στην πραγματικότητα, μετά την κυκλοφορία του ChatGPT, το OpenAI και άλλοι προγραμματιστές έχουν ήδη κυκλοφορήσει εργαλεία που μπορούν να αναγνωρίσουν κείμενο παραγόμενο από τεχνητή νοημοσύνη με συγκλονιστική ακρίβεια. Τα πανεπιστήμια έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν αυτά τα προγράμματα επιπλέον των υπαρχουσών σουιτών λογοκλοπής, προκειμένου να πιάνουν τους φοιτητές τους στην πράξη να αντιγράφουν.

ChatGPT και Turnitin

Το Turnitin είναι μια εφαρμογή λογισμικού ανίχνευσης λογοκλοπής την οποία χρησιμοποιούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τον έλεγχο της λογοκλοπής στις εργασίες των φοιτητών. Συγκρίνει το έργο με μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων των προηγουμένως υποβληθέντων έργων και διενεργεί έλεγχο πρωτοτυπίας. Επιπλέον, συγκρίνει την εργασία αυτή με άλλες πηγές στο διαδίκτυο για να εντοπίσει τυχόν περιπτώσεις λογοκλοπής.

Το Turnitin έχει γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο για τους διδάσκοντες και τους καθηγητές για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής ακεραιότητας. Διαθέτει ένα νέο δείκτη γραφής τεχνητής νοημοσύνης, που μπορεί να ανιχνεύσει περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη με ακρίβεια έως και 98%. Ξεκίνησε στις 4 Απριλίου 2023 και έχει ακόμη και τη δυνατότητα ανίχνευσης περιεχομένου που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνολογία Turnitin μπορεί επίσης να εφαρμοστεί στο Google Bard, καθώς και στο Bing Chat της Microsoft. Το επόμενο έτος, η Turnitin σχεδιάζει να διαθέσει το εργαλείο ευρύτερα σε όσους έχουν συνδρομή στο Turnitin Originality. Οι δημιουργοί λένε ότι αυτή η νέα λειτουργία θα προστεθεί στην έκθεση ομοιότητας. Αυτό θα βοηθήσει να φανεί η πιθανότητα ότι το έγγραφο έχει παραχθεί με τεχνητή νοημοσύνη. Ο ανιχνευτής είναι προς το παρόν διαθέσιμος μόνο σε μη φοιτητές και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Και, μόνο οι εκπαιδευτές και οι διαχειριστές είναι σε θέση να δουν τη βαθμολογία του δείκτη στην έκθεση.

Τα κείμενα είναι συχνά ανακριβή ή λανθασμένα

Ενώ το ChatGPT εκπαιδεύτηκε σε δεδομένα που ελήφθησαν από το Διαδίκτυο, το σύνολο δεδομένων του προς το παρόν φτάνει μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει γνώση των τρεχόντων γεγονότων και δεν μπορεί να δημιουργήσει ακριβή κείμενα για πολλά θέματα ως αποτέλεσμα.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το ChatGPT πάσχει από ένα φαινόμενο γνωστό ως «ψευδαισθήσεις», όπου θα παράγει ψευδείς πληροφορίες και θα τις περάσει ως πραγματικές. Η OpenAI το έχει αναγνωρίσει ως σημαντικό πρόβλημα και περιορίζει το ChatGPT ως αποθετήριο χρήσιμων πληροφοριών. Αυτό είναι που ένας άνθρωπος δεν θα έκανε ποτέ, αφού ο συγγραφέας θα ελέγξει τις πηγές τους, θα κάνει έρευνα και θα διαβάσει το θέμα πριν γράψει οτιδήποτε.

Τα κείμενα στερούνται κριτικής σκέψης

Ενώ το ChatGPT είναι ικανό να δημιουργεί περιεχόμενο, δεν έχει την ικανότητα κριτικής σκέψης. Αυτό σημαίνει ότι εάν το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε δοκίμια, το καλύτερο που θα είναι σε θέση να κάνει είναι να χρησιμοποιήσει πληροφορίες χωρίς να τις αναλύσει ή να τις αξιολογήσει με ουσιαστικό τρόπο.

Επιπλέον, ενώ το ChatGPT έχει πρόσβαση σε δεδομένα που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, δε μπορεί να έχει πρόσβαση σε έντυπα βιβλία ή ακαδημαϊκά περιοδικά που βρίσκονται σε βάσεις δεδομένων επί πληρωμή. Αυτό σημαίνει ότι εάν η δουλειά σας βασίζεται στην αναφορά ή τη σύνθεση πληροφοριών από αυτούς τους τύπους πηγών, το ChatGPT δε θα μπορεί να σας βοηθήσει.

Τέλος, συχνά διαπράττει δομικά λάθη κατά τη δημιουργία κειμένων, όπως η έναρξη των παραγράφων συμπερασμάτων με «εν κατακλείδι», λάθη που οι καθηγητές παροτρύνουν τους μαθητές τους να αποφύγουν.

Σημαντικοί περιορισμοί στο περιεχόμενο

Επειδή το ChatGPT είναι μια αμερόληπτη τεχνητή νοημοσύνη που στερείται άποψης, δεν μπορεί να λάβει οριστική θέση σε κρίσιμα ζητήματα. Αυτό το καθιστά ανίκανο να γράψει πειστικά κείμενα στα οποία απαιτείται να υποστηρίξετε μια συγκεκριμένη άποψη. Επίσης, δεν μπορεί να γράψει προσωπικά κείμενα βασισμένα στις δικές σας εμπειρίες.

 

ChatGPT και βιβλιογραφικές αναφορές

Το επόμενο επιχείρημα κατά της χρήσης του ChatGPT σχετίζεται με τις βιβλιογραφικές αναφορές. Η ακαδημαϊκή γραφή βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες και το περιεχόμενο που δημιουργείται από το ChatGPT δεν συμμορφώνεται με στυλ αναφοράς όπως το APA ή το Harvard. Το περιεχόμενο που δε συνάδει με ένα συγκεκριμένο στυλ δεν γίνεται αποδεκτό από τα πανεπιστήμια ως επαρκής ακαδημαϊκή εργασία. Το άρθρο που δημιουργείται από το Chat PT δεν είναι αναγνωρισμένης μορφής, επομένως δεν είναι αποδεκτό.

ChatGPT και εργασίες

Τελικά, η χρήση του ChatGPT δε συνιστάται για τη συγγραφή των ακαδημαϊκών σας εργασιών. Αποδεδειγμένα παράγει κατώτερα, εύκολα ανιχνεύσιμα και γεμάτα ανακρίβειες, κείμενα, τα οποία μπορεί να σας οδηγήσουν σε αποβολή από το πρόγραμμα σπουδών που παρακολουθείτε.

Αν η συγγραφή της εργασίας σας, φαντάζει δύσκολη και επίπονη διαδικασία, μπορείτε να απευθυνθείτε στο φροντιστήριο μας.

Στη DeskNET, είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε τον φοιτητή σε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της φοιτητικής του καθημερινότητας, τις φοιτητικές του εργασίες. Αναλαμβάνουμε υπεύθυνα την υποστήριξη για την εργασία σε κάθε πεδίο. Εγγυόμαστε συνέπεια στις ημερομηνίες παράδοσης και σας δίνουμε την δυνατότητα απευθείας επικοινωνίας με τον καθηγητή που έχει αναλάβει την εργασία σας.

Εγγυόμαστε συνέπεια στις ημερομηνίες παράδοσης και δίνουμε τη δυνατότητα απευθείας επικοινωνίας με τον καθηγητή που έχει αναλάβει την εργασία σας. Έτσι μπορείτε να έχετε την άμεση παρακολούθηση του project σας σε όλα τα στάδιά του!

Ενημερωθείτε δωρεάν για το κόστος της εργασίας σας συμπληρώνοντας τη φόρμα κοστολόγησης