DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet

Οι φοιτητικές υποτροφίες αποτελούν σημαντικό οικονομικό βοήθημα για την ενίσχυση φοιτητών για κάλυψη των φοιτητικών αναγκών ή διδάκτρων τους.

Οι υποτροφίες παρέχονται από πολλά ιδρύματα της χώρας ή άλλων χωρών και καλύπτουν όχι μόνο προπτυχιακούς φοιτητές αλλά και φοιτητές μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών.

Τα κριτήρια επιλογής φοιτητών ορίζονται από το εκάστοτε ίδρυμα και συνήθων αφορούν αριστούχους πανελλαδικών εξετάσεων ή φοιτητές οι οποίοι αρίστευσαν στη διάρκεια των σπουδών τους.

Αναλυτικά οι υποτροφίες για το νέο ακαδημαϊκό έτος:

Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ)

  • Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών προκηρύσσει μία (1) υποτροφία με διαγωνισμό για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο εξωτερικό, στην Φυτοπαθολογία, από τα έσοδα του κληροδοτήματος «Φανή Σαριγιάννη».

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2022.

  • Mία θέση υποτροφίας για μεταδιδακτορική έρευνα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Έλληνες νέους μεταδιδάκτορες ερευνητές, οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μεταδιδακτορικής έρευνας και κατάρτισης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Φλωρεντίας (European University Institute) με ονομασία «Max Weber Postdoctoral Programme».

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 18η Οκτωβρίου 2022.

Πανεπιστήμιο Πατρών

Το Πανεπιστήμιο Πατρών προκηρύσσει για 13η συνεχόμενη χρονιά υποτροφίες που φέρουν το όνομα: «Υποτροφίες Ανδρέας Μεντζελόπουλος» για προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πατρών και οι οποίες χρηματοδοτούνται από την οικογένεια Ανδρέα Μεντζελόπουλου.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων όλων των υποτροφιών είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2022.

Ακαδημία Αθηνών

Προκήρυξη διαγωνισμού για τη χορήγηση μίας (1) υποτροφίας σε πρωτοετή φοιτητή Φιλολογικού Τμήματος Φιλοσοφικής Σχολής Ελληνικού Πανεπιστημίου.

Η Ακαδημία Αθηνών, προκηρύσσει διαγωνισμό για τη χορήγηση μίας (1) υποτροφίας σε άπορο πρωτοετή φοιτητή Φιλολογικού Τμήματος, Φιλοσοφικής Σχολής Ελληνικού Πανεπιστημίου, από τα έσοδα του Κληροδοτήματος Γεωργίου Εμμ. Παγκάλου.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 18η Οκτωβρίου 2022.

Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων

Η Ε.Ε.Ν.Μ.Α. προκηρύσσει το 8ο πρόγραμμα υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, με σκοπό την ενίσχυση οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ναυτιλιακά και ταυτόχρονα η επιβράβευση της αριστείας.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2022.

Φοιτητικές υποτροφίες

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

  • Παραχώρηση 60 υποτροφιών για το Εξ Αποστάσεως Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Δημόσια Διοίκηση. Οι υποτροφίες αφορούν το Χειμερινό Ακαδημαϊκό Εξάμηνο 2022, το οποίο αρχίζει στις 26 Σεπτεμβρίου.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων η 5η Σεπτεμβρίου 2022.

  • Το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ανακοινώνει την προκήρυξη 10 υποτροφιών ύψους 20% επί των ετήσιων διδάκτρων για το πρόγραμμα της Επιστήμης Δεδομένων (BSc), το οποίο προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων η 9η Σεπτεμβρίου 2022.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανακοινώνει την παραχώρηση δέκα (10) υποτροφιών ύψους 15% στα ετήσια δίδακτρα σε Ελλαδίτες φοιτητές που θα υποβάλουν αίτηση για εγγραφή στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Νομική για το Χειμερινό Ακαδημαϊκό Εξάμηνο (Σεπτέμβριος) 2022.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων η 16η Σεπτεμβρίου 2022.

Πανεπιστήμιο Frederick

Το Πανεπιστήμιο Frederick και το Frederick Institute of Technology, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από τον θάνατο του Ιδρυτή τους, κ. Μιχάλη Φρειδερίκου, προκηρύσσουν τρεις (3) πλήρεις υποτροφίες διδάκτρων με δυνατότητα ανανέωσής τους για όλη τη διάρκεια φοίτησης.

Οι υποτροφίες θα παραχωρηθούν με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, καθώς και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των ενδιαφερομένων.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων η 9η Σεπτεμβρίου 2022.

Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου ανακοινώνει ότι προσφέρει αριθμό υποτροφιών για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα επιπέδου Μάστερ και Διδακτορικού, για σπουδές που αρχίζουν το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 σε κλάδους σχετικούς με τους υδρογονάνθρακες, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή μετάβαση.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 23η Σεπτεμβρίου 2022.

Φοιτητικές υποτροφίες

Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες Marie Skłodowska-Curie Actions

Στόχος των Μεταδιδακτορικών Υποτροφιών είναι η υποστήριξη της σταδιοδρομίας των ερευνητών και η προώθηση της αριστείας στην έρευνα. Η δράση μεταδιδακτορικών υποτροφιών απευθύνεται σε ερευνητές που κατέχουν διδακτορικό και επιθυμούν να διεξάγουν τις ερευνητικές τους δραστηριότητες στο εξωτερικό, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να αναπτύξουν τη σταδιοδρομία τους. Ο οργανισμός υποδοχής μπορεί να είναι πανεπιστήμιο, ερευνητικό ίδρυμα, εταιρεία ή άλλη μη ακαδημαϊκή οργάνωση.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων η 14η Σεπτεμβρίου 2022.

Πρόγραμμα Μεταδιδακτορικών Υποτροφιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

Το πρόγραμμα μεταδιδακτορικών υποτροφιών “Research Fellowship” του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) προσφέρει σε νέους επιστήμονες και μηχανικούς τη δυνατότητα να διεξάγουν έρευνα σε διάφορους κλάδους που σχετίζονται με την επιστήμη του διαστήματος, τις διαστημικές εφαρμογές ή τη διαστημική τεχνολογία.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων η 19η Σεπτεμβρίου 2022.

Meta Research Ph.D. Fellowship Program: Υποτροφίες για Διδακτορικές Σπουδές

Το Meta Research Ph.D. Fellowship Program είναι ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει διδακτορικούς φοιτητές που ασχολούνται με καινοτόμες έρευνες σε τομείς που σχετίζονται με την επιστήμη των υπολογιστών και τη μηχανική.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων η 20η Σεπτεμβρίου 2022.

Μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και αειφορίας

Η δανέζικη πλατφόρμα για τη διά βίου μάθηση finduddannelse.dk προσφέρει μια υποτροφία έως και 5000 ευρώ για να καλύψει δίδακτρα σπουδών.

Η υποτροφία θα απονεμηθεί σε φοιτητές από οπουδήποτε στον κόσμο που σπουδάζουν ή θέλουν να σπουδάσουν σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που σχετίζεται με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αειφορία (το πρόγραμμα αφορά σπουδές σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου).

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων η 22η Σεπτεμβρίου 2022.

Ακαδημία του Χάρβαρντ

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών της Ακαδημίας του Χάρβαρντ για Διεθνείς και Περιφερειακές Σπουδές εντοπίζει και υποστηρίζει εξαιρετικούς μελετητές στην αρχή της ακαδημαϊκής τους σταδιοδρομίας, των οποίων η δουλειά συνδυάζει την αριστεία σε έναν κλάδο των κοινωνικών επιστημών με τη γνώση της γλώσσας και τη γνώση ή εμπειρογνωμοσύνη χωρών ή περιοχών εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και/ή του Καναδά.

Οι υποτροφίες είναι ανοιχτές σε κατόχους διδακτορικού διπλώματος και σε υποψήφιους διδάκτορες στις κοινωνικές επιστήμες.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων η 23η Σεπτεμβρίου 2022.

Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ προκηρύσσει για ακόμη μία χρονιά το πρόγραμμα υποτροφιών, Harvard Radcliffe Fellowship Program. Το πρόγραμμα απονέμει 50 υποτροφίες κάθε ακαδημαϊκό έτος. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση ως άτομα ή σε ομάδα δύο έως τριών ατόμων που εργάζονται στο ίδιο έργο.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τις ανθρωπιστικές, κοινωνικές επιστήμες και δημιουργικές τέχνες είναι η 8η Σεπτεμβρίου 2022.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τις θετικές επιστήμες, τη μηχανική και τα μαθηματικά είναι η 29η Σεπτεμβρίου 2022.

Πανεπιστήμιο του Cambridge

Το Gates-Cambridge Trust προσφέρει 80 υποτροφίες για το 2023 σε φοιτητές από όλο τον κόσμο (εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου) για μεταπτυχιακές σπουδές (μάστερ & διδακτορικό) στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 1η Δεκεμβρίου 2022 ή η 5η Ιανουαρίου 2023.

Φοιτητικές υποτροφίες

Πρόγραμμα Υποτροφιών Αριστείας για Διεθνείς Μεταδιδακτορικούς Ερευνητές/ Ερευνήτριες από τo Κράτος του Ισραήλ

Το Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης και η Ακαδημία Επιστημών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ισραήλ έχουν θεσπίσει Πρόγραμμα Υποτροφιών Αριστείας για Διεθνείς Μεταδιδακτορικούς Ερευνητές/Ερευνήτριες, δίνοντας την ευκαιρία προώθησης ερευνητικών έργων σε συνεργασία με επιστήμονες και ακαδημαϊκούς από το Ισραήλ.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 1η Οκτωβρίου 2022.

Ίδρυμα AZRIELI

Το Ίδρυμα Azrieli προσφέρει πρόγραμμα υποτροφιών (fellowships) εκπόνησης μεταδιδακτορικής έρευνας (PostDoc) στους τομείς: της Επιστήμης-Τεχνολογίας-Μηχανικής-Μαθηματικών (STEM, έως 18 θέσεις), των Ανθρωπιστικών Επιστημών (έως 3 θέσεις) και των Κοινωνικών Επιστημών (έως 3 θέσεις), σε Ιδρύματα του Ισραήλ, το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 15η Νοεμβρίου 2022.

Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας

Στo πλαίσιo των δράσεων για την ενίσχυση και υποστήριξη της έρευνας του Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας (Institute for Advanced Study of Aix-Marseille University-“IMéRA“) είναι ανοιχτές προκηρύξεις για 11 θέσεις– υποτροφίες για Διδάκτορες, Υποψήφιους Διδάκτορες και Μεταπτυχιακούς Φοιτητές που άπτονται διαφόρων ερευνητικών πεδίων (απευθύνονται τόσο σε επιστήμονες όσο και καλλιτέχνες) και θα κατανεμηθούν στα εξής τέσσερα διεπιστημονικά προγράμματα:

  • “Arts & Sciences: Indisciplined Knowledge”
  • “Interdisciplinary Explorations”
  • “Mediterranean”
  • “Necessary Utopias”

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 17η Οκτωβρίου 2022.

Κυβέρνηση της Ελβετίας

Η Ελβετική Συνομοσπονδία προσφέρει υποτροφίες μέσω της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Υποτροφιών για Ξένους Φοιτητές (FCS) για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Οι υποτροφίες απευθύνονται σε ερευνητές από όλα τα επιστημονικά πεδία που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελβετία και αφορούν ερευνητικά προγράμματα ενός έτους σε επίπεδο διδακτορικών ή μετα-διδακτορικών σπουδών, καθώς και διδακτορικά προγράμματα. Επίσης προσφέρονται υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στους τομείς των Τεχνών.

Έναρξη υποβολής αιτήσεων:

  • Για Κύπριους πολίτες: 2 Αυγούστου 2022
  • Για Έλληνες πολίτες: 15 Σεπτεμβρίου 2022

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 28η Οκτωβρίου 2022.

Εθνικό Πρόγραμμα Υποτροφιών Σλοβακίας

Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Υποτροφιών της κυβέρνησης της Σλοβακίας με στόχο την κινητικότητα των φοιτητών σε διεθνές επίπεδο, ανακοινώνεται πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για σπουδές σε πανεπιστήμια της Σλοβακίας, για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2022/2023.

Οι υποτροφίες αφορούν προπτυχιακούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθηγητές Πανεπιστημίων, ερευνητές και καλλιτέχνες οι οποίοι επιθυμούν τη διαμονή τους σε σλοβακικά πανεπιστήμια και σλοβακικά ερευνητικά ιδρύματα.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 31η Οκτωβρίου 2022.

Πηγή: eduguide.gr