DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet
Τί είναι ποσοτική έρευνα

Tι είναι ποσοτική έρευνα

Κατά την διάρκεια της φοίτησής σου, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να υλοποιήσεις κάποιου είδους έρευνα, για κάποια εργασία ή κάποιο μάθημα εξαμήνου. Η έρευνα σε βοηθά να εμβαθύνεις σε ένα πεδίο, να αντλήσεις πληροφορίες αλλά και να προσθέσεις γνώσεις στις ήδη υπάρχουσες, εφόσον έχεις εντοπίσει κενά σε κάποιο θέμα. Τα δύο βασικά είδη ερευνών είναι η ποιοτική και η ποσοτική έρευνα.

Στο άρθρο αυτό θα δούμε τί είναι η ποσοτική έρευνα, τα βασικά χαρακτηριστικά της ποσοτικής έρευνας, τον σκοπό της, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται καθώς και την μεθοδολογία που ακολουθείται.

Σκοπός και χαρακτηριστικά ποσοτικής έρευνας

Σκοπός της ποσοτικής έρευνας είναι η εύρεση σχέσεων μεταξύ διαφόρων παραγόντων. Με την ποσοτική έρευνα μελετώνται συστηματικά τα φαινόμενα με αριθμητικά δεδομένα και με χρήση στατιστικών μεθόδων και εργαλείων και σκοπεύει στην αναζήτηση των λόγων της αλλαγής των φαινομένων. Απαραίτητο είναι, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα παρατηρήσεων. Συνήθως, μια ποσοτική έρευνα καταλήγει σε γενικεύσεις, αφού έχουν προηγηθεί κάποιες ερευνητικές υποθέσεις. Ο εκάστοτε ερευνητής, διαμορφώνει ένα ερωτηματολόγιο.

Μεθοδολογία ποσοτικής έρευνας

Μεθοδολογία ποσοτικής
Μεθοδολογία ποσοτικής έρευνας

Στην ποσοτική έρευνα χρησιμοποιούνται ως εργαλεία, ερωτηματολόγια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο πληθυσμός του δείγματος για την έρευνα είναι μεγάλος. Για την συλλογή των δεδομένων, χρησιμοποιούνται πλήρως δομημένα ερωτηματολόγια. Σε κάθε ερώτηση δηλαδή, υπάρχουν όλες οι απαντήσεις που καλείται να απαντήσει ο ερωτώμενος.

Συνήθη στάδια διεξαγωγής ποσοτικής έρευνας

Τα συνήθη στάδια διεξαγωγής μιας ποσοτικής έρευνας αναφέρονται παρακάτω:

  • Βιβλιογραφική ανασκόπηση: Ο ερευνητής πρέπει αρχικά, να μελετήσει τις ήδη υπάρχουσες έρευνες στο πεδίο που ενδιαφέρεται να μελετήσει.
  • Δημιουργία & διατύπωση της υπόθεσης ή θεωρίας που πρόκειται να ελεγχθεί, καθώς και διατύπωση των ερευνητικών ερωτημάτων που θα χρειαστεί να απαντηθούν
  • Διεξαγωγή της έρευνας: Αυτό γίνεται με το διαμοιρασμό των ερωτηματολογίων (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή) και συλλογή των δεδομένων (απαντήσεων)
  • Ανάλυση των αποτελεσμάτων: μετά την συλλογή των δεδομένων ακολουθεί η στατιστική τους επεξεργασία.
  • Εξέταση εναλλακτικών λύσεων για τα ευρήματα
  • Αναφορά στο αν η υπόθεση που έχει γίνει αρχικά, υποστηρίζεται ή δεν υποστηρίζεται και μπορεί να απαντήσει στα ερωτήματα της έρευνας
  • Έλεγχος της δυνατότητας να γενικευτούν τα ευρήματα

Πλήρης υποστήριξη σε όλα τα στάδια της έρευνας στο Φοιτητικό Φροντιστήριο της DeskNET

ποσοτική έρευνα
Υποστήριξη σε όλα τα στάδια ποσοτικής έρευνες

Στο Φοιτητικό Φροντιστήριο της DeskNET είμαστε στην διάθεσή σου, μέσω των εξειδικευμένων συνεργατών μας, να σε βοηθήσουμε σε οποιαδήποτε απορία έχεις, σχετικά με την ποσοτική έρευνα που θα υλοποιήσεις. Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας για πλήρη υποστήριξη σε οποιοδήποτε στάδιο της ερευνητικής σου εργασίας. Με την μεγάλη εμπειρία μας στον χώρο αλλά και το μεγαλύτερο δίκτυο συνεργατών στην Ελλάδα, μπορούμε να σου εγγυηθούμε πρωτοτυπία και την καλύτερη δυνατή υποστήριξη. Όλα αυτά στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς!