DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet
ΕΑΠ

Παράταση ΣΘΕΤ: Παρατείνεται έως και την Κυριακή 10/10/2021 και ώρα 23:59, η υποβολή αιτήσεων για τα 8 Σύντομα Προγράμματα Σπουδών της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας (ΣΘΕΤ) του ΕΑΠ.

Παράταση ΣΘΕΤ
Παράταση ΣΘΕΤ-Πηγή: eap

Η Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας (ΣΘΕΤ) είναι μία από τις τέσσεριες σχολές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Οι κλάδοι με τους οποίους ασχολείται η ΣΘΕΤ είναι οι εξής: Φυσικών Επιστημών, Πληροφορικής, Μαθηματικών, Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης και Κατασκευής Τεχνικών Έργων.

Τα 8 προγράμματα για τα οποία παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων είναι:

Το πρόγραμμα στοχεύει στην επιμόρφωση των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή σύγχρονων και καινοτόμων τεχνολογιών στην γεωργική παραγωγή. Ειδικότερα, παρέχονται βασικές γνώσεις εφαρμογής μεθοδολογιών Γεωργίας Ακριβείας (ΓΑ) στην διαχείριση γεωργικών εκμεταλλεύσεων με έμφαση την ορθολογικότερη διαχείριση των συντελεστών παραγωγής (αρδευτικό νερό, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα κ.α), την μείωση του κόστους παραγωγής και τελικά την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της γεωργικής παραγωγής.

Στόχος του Προγράμματος είναι η επιτυχής δραστηριοποίηση των αποφοίτων σε θέματα περιβαλλοντικής επιστήμης, περιβαλλοντικής διαχείρισης, και διαχείρισης των αποβλήτων.
Οι συμμετέχοντες αναμένεται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος να μπορούν Α) να αναγνωρίζουν, κατηγοριοποιούν, συλλέγουν, χειρίζονται, και αποθέτουν τα διάφορα είδη αποβλήτων, Β) να χρησιμοποιούν τη σωστή ορολογία για να περιγράψουν θέματα σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων, Γ) να αναγνωρίζουν τη σημασία της σωστής διαχείρισης των αποβλήτων και πως αυτή συνδέεται με την αειφόρο ανάπτυξη, Δ) να αναγνωρίζουν τα συστήματα συλλογής και μεταφοράς των αποβλήτων που υπάρχουν στην εταιρία τους ή τη βιομηχανία που απασχολούνται. Επίσης οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν πως τα απόβλητα αλληλοεπιδρούν με το περιβάλλον και την αξία της ασφάλειας στην εργασία σε σχέση με το περιβάλλον αλλά και την υγεία τους.

Στόχος του προτεινόμενου Προγράμματος είναι η περιγραφή του τρόπου με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την εκδήλωση των καταστροφικών φαινομένων, των μηχανισμών με τους οποίους εξελίσσονται αλλά και των τεχνικών – μεθόδων με τις οποίες μπορούν να ανασχεθούν, με απώτερο στόχο πάντα την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Στο πλαίσιο του Προγράμματος, με στόχο την πρακτική εκπαίδευση των συμμετεχόντων, θα παρουσιαστούν και παραδείγματα εφαρμογών κατάλληλα δομημένα για την επίδειξη του τρόπου χρήσης τόσο υπολογιστικών προγραμμάτων όσο και προγραμμάτων GIS, για τη μελέτη, τη διαχείριση και την ανάσχεση των εξεταζόμενων καταστροφικών φαινομένων.

Βασικός στόχος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος ΣΕΣ είναι να καλύψει τις ανάγκες για εκπαίδευση με πρακτική (Hands-on) εργαστηριακή εξάσκηση σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε μεθοδολογίες ψηφιακής σχεδίασης πολύπλοκων συστημάτων με χρήση προηγμένων τεχνολογιών μικροηλεκτρονικής (Systems-on-Chip, Field Programmable Gate Arrays) και ενσωματωμένων συστημάτων (embedded systems). Έμφαση δίνεται στην εκπαίδευση στην χρήση των παραπάνω τεχνολογιών για την ανάπτυξη εφαρμογών με αξιοποίηση σύγχρονων μικροελεγκτών και των αντίστοιχων ροών σχεδίασης και ανάπτυξης με έμφαση στις εφαρμογές δικτύων αισθητήρων και του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things, IoT).

Στόχος του Προγράμματος είναι η υψηλού επιπέδου κατάρτιση προγραμματιστών στο αντικείμενο της ανάπτυξης ψυχαγωγικού λογισμικού (ΨΛ) (game development). Το Πρόγραμμα βασίζεται κυρίως σε εργαλεία ανοικτού λογισμικού στην “οικογένεια” της γλώσσας Python (Python, PyGame, Blender, Panda3D), όμως γίνονται αναφορές και σε άλλα παρόμοια εργαλεία, πάντα με στόχο την ανάπτυξη τελικού προϊόντος. Το Πρόγραμμα προσφέρεται ως αυτόνομη θεματική ενότητα με 20 ECTS και περιλαμβάνει 4 ατομικές εργασίες και 1 ομαδική εργασία (project) διάρκειας 10 εβδομάδων.

Σκοπός του ΣΠΣ «Βιομιμητική Τεχνολογία» είναι η ολοκληρωμένη θεωρητική εκπαίδευση των συμμετεχόντων με την ανάδειξη της σημασίας της βιομιμητικής και της συμβολής που μπορεί να προσφέρει η ενσωμάτωση γνώσεων που προϋπάρχουν στη φύση σε καινοτομίες, σε τεχνολογικές εφαρμογές και ανθρωπογενείς επεμβάσεις στο περιβάλλον, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη. Η Βιομιμητική μελετά και αναζητά τις επιτυχημένες αποκρίσεις στο περιβάλλον από τους ζωντανούς οργανισμούς, με απώτερο στόχο να προτείνει λύσεις με το σχεδιασμό καινοτόμων ανθρώπινων εφαρμογών, έτσι ώστε επιλεγμένα αντικείμενα, υλικά και δομές που θα βοηθήσουν την ανθρωπιστή δραστηριότητα να είναι σε μια δυναμική ισορροπία με το περιβάλλον του πλανήτη μας. Η Βιομιμητική Τεχνολογία ενθαρρύνει τη διεπιστημονικότητα και την αλληλεπίδραση ιδεών και εννοιών, και πρόκειται για μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη εξειδίκευση διεθνώς. Με εφόδιο της έρευνα που διεξάγεται και δημοσιοποιείται, θετικές επιστήμες, κοσμετολογία, επιστήμες υγείας, γεωπονία, αρχιτεκτονική, αρχαιολογία, καλές τέχνες, επιστήμες υλικών, κατασκευών, περιβάλλοντος, διαστήματος και ύφανσης, επιστήμες αγωγής και φυσικής αγωγής αποβλέπουν σε ανάλογα αποτελέσματα, κατά τον 21ο αιώνα.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εκμάθηση και εφαρμογή βασικών επιστημονικών αρχών και μεθόδων που αφορούν σε θέματα αιχμής του χωρικού σχεδιασμού. Πρόκειται για μια σφαιρική θεώρηση των επίκαιρων ζητημάτων του χωρικού σχεδιασμού, η οποία πραγματοποιείται μέσω της σύζευξης σύγχρονων θεωρητικών απόψεων και πρακτικών εφαρμογών που αφορούν στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του χώρου σε διάφορα επίπεδα: από το τοπικό ως το εθνικό επίπεδο, με έμφαση στην Ελλάδα.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των συμμετεχόντων προκειμένου αυτοί να είναι σε θέση να κατανοούν τις διεργασίες της παράκτιας ζώνης, την έννοια της παράκτιας διάβρωσης και την αντιμετώπισή της και να εργαστούν σε θέματα διαχείρισης παράκτιας ζώνης και παράκτιας διάβρωσης. Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να δώσει τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες σε στελέχη διοίκησης σε δήμους, περιφέρειες και σε άλλους αρμόδιους λήψης αποφάσεων, για την καλύτερη διαχείριση και προστασία της παράκτιας ζώνης τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στη νησιωτική.

Πηγή: eap.gr