DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet

Η πτυχιακή/διπλωματική εργασία είναι μια μακροσκελής, εμπεριστατωμένη ερευνητική εργασία που επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Ανεξάρτητα από το αν είστε προπτυχιακός ή μεταπτυχιακός φοιτητής, η εύρεση του κατάλληλου θέματος διπλωματικής εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση!
Μέσα από αυτό το άρθρο θα δοθούν απλά βήματα και συμβουλές για να επιλέξετε το σωστό θέμα.

Το θέμα της διατριβής σας θα πρέπει να είναι σαφές και να αφορά ένα σαφώς καθορισμένο ερευνητικό ερώτημα. Ταυτόχρονα, η απάντηση θα πρέπει να συμβάλλει στην ευρύτερη κατανόηση του ερευνητικού πεδίου.
Η αναζήτηση μιας καλής εργασίας αρχίζει με ένα καλό ερευνητικό ερώτημα. Ένα καλό ερευνητικό ερώτημα πρέπει να είναι αρκετά ευρύ. Σε γενικές γραμμές, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγονται οι ερωτήσεις “ναι/όχι” ή να αναδιατυπώνονται τέτοιες ερωτήσεις.
Αυτό θα σας επιτρέψει να εξερευνήσετε διαφορετικές πτυχές, να αναλύσετε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μεταβλητών και να γράψετε μια μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική εργασία.

Τέλος, ένα εξαιρετικό θέμα εργασίας καλύπτει μια θέση σε ένα ερευνητικό πεδίο όπου η έρευνα για το θέμα υπάρχει ήδη, αλλά υπάρχουν ακόμη περισσότερα να ανακαλυφθούν ή νέες πτυχές να εξεταστούν. Εναλλακτικά, τα θέματα θα μπορούσαν να προσφέρουν μια νέα προσέγγιση ενός παλιού θέματος ή να αντικρούσουν μια γνωστή θεωρία. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να κάνετε πρωτοποριακή έρευνα- ωστόσο, ένα καλό θέμα θα προσφέρει πάντα ένα μοναδικό στοιχείο που θα μπορούσε να κάνει την εργασία σας να ξεχωρίσει.

Επιλογή θέματος πτυχιακής/διπλωματικής εργασίας

Αν και τα θέματα των εργασιών θα πρέπει ιδανικά να επιλέγονται με βάση τη συνάφεια του θέματος και την ακαδημαϊκή του αξία, θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις που σχετίζονται με την εργασία/το πρόγραμμά σας πριν από την οριστικοποίηση του θέματος. Αν και αυτό φαίνεται αρκετά βασικό, είναι στην πραγματικότητα το κλειδί για την επιλογή του θέματος. Οι απαιτήσεις του προγράμματος θα καθορίσουν το εύρος της έρευνας που μπορείτε να διεξάγετε.
Κάθε πρόγραμμα διαφέρει ως προς τις απαιτήσεις του, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε αυτές τις λεπτομέρειες εκ των προτέρων. Ορισμένα προγράμματα μπορεί να έχουν συγκεκριμένο κατάλογο αποδεκτών θεμάτων και στενό φάσμα επιτρεπόμενων μεθοδολογιών. Άλλα προγράμματα μπορεί απλώς να έχουν έναν ελάχιστο αριθμό λέξεων και μια τελική προθεσμία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η γνώση των απαιτήσεων είναι τόσο σημαντική πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

Λίστα προτεινόμενων θεμάτων

Ένα από τα πρώτα μέρη που πρέπει να αναζητήσετε για το θέμα της εργασίας σας είναι οι δικές σας προηγούμενες εργασίες. Αφού γνωρίζετε τους περιορισμούς και τις απαιτήσεις για την εργασίας σας, είναι καιρός να αρχίσετε τη δημιουργία λίστας. Ποια μαθήματα σας άρεσαν ιδιαίτερα που σχετίζονται με τον κύριο τομέα σπουδών σας; Για ποια θέματα έχετε ήδη γράψει; Πρέπει να συντάξετε έναν κατάλογο των εργασιών που έχετε γράψει στο πλαίσιο του προγράμματός σας και να τις κατατάξετε σε μια κλίμακα από το πιο ενδιαφέρον έως το λιγότερο ενδιαφέρον. Επικεντρωθείτε στα πιο ενδιαφέροντα θέματα. Μήπως κάποιο θέμα σας τραβάει την προσοχή; Για ποιους τομείς του τομέα σας ενδιαφέρεστε;
Μπορείτε επίσης να μελετήσετε μερικά άρθρα από δημοφιλή περιοδικά του τομέα σας για να δείτε τα τρέχοντα ερευνητικά θέματα. Όσο περισσότερο διαβάζετε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να πέσετε πάνω σε ένα ενδιαφέρον θέμα διπλωματικής εργασίας.
Μόλις καταλήξετε σε κάποια πιθανά θέματα, καλό είναι να τα κατατάξετε με σειρά, ώστε να έχετε τουλάχιστον έναν κατάλογο. Στη συνέχεια, πρέπει να κάνετε κάποια προκαταρκτική έρευνα προτού τελικά καταλήξετε.

Ανασκόπηση της βιβλιογραφίας

Τώρα που έχετε επιλέξει τα πιθανά θέματα της εργασίας σας, είναι καιρός να διεξάγετε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας για κάθε θέμα, ανακαλύπτοντας ποιες άλλες ερευνητικές μελέτες έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα. Εάν είχατε επιλέξει τα θέματα από εργασίες που είχατε γράψει στο παρελθόν, ίσως να είστε ήδη εξοικειωμένοι με τη βιβλιογραφία. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι μπορείτε να παραλείψετε τη βιβλιογραφική ανασκόπηση. Κάθε πτυχιακή/διπλωματική εργασία που βασίζεται σε μια μικρότερη εργασία, θα είναι πιο περίπλοκη. Η εργασία αναμένεται να καλύψει νέες οπτικές γωνίες, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας.

Πού μπορείτε να βρείτε άρθρα για την προκαταρκτική σας έρευνα

Το Google Scholar είναι μια σπουδαία πηγή, το ίδιο και η ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη που διαθέτει το ίδρυμά σας. Αν είστε φοιτητής, μπορεί να έχετε πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων περιοδικών μέσω του πανεπιστημίου σας. Ακόμα και αν δεν το κάνετε, όλο και περισσότερα άρθρα διατίθενται ελεύθερα μέσω περιοδικών ανοικτής πρόσβασης στις μέρες μας, οπότε μια γρήγορη αναζήτηση στο Google Scholar θα σας βοηθήσει να βρείτε σχετικές πληροφορίες. Αν βρείτε ένα ιδιαίτερα καλό άρθρο, ελέγξτε τις πηγές στις οποίες έχει παραπέμψει ο/οι συγγραφέας/ες για σχετικά άρθρα που μπορείτε να διαβάσετε.
Είναι πολύ πιθανό να θελήσετε να αλλάξετε εντελώς το θέμα της εργασίας σας μόλις ξεκινήσετε τη βιβλιογραφική ανασκόπηση. Δεν πειράζει! Αν συναντήσετε κάτι ενδιαφέρον ή εμπνευσμένο, θα πρέπει να διαβάσετε περισσότερα γι’ αυτό για να δείτε αν θα ήταν ένα καλό θέμα. Ωστόσο, θα πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας κάποια όρια. Αν πάρετε την ελευθερία να διαβάσετε απλώς ό,τι σας ενδιαφέρει, είναι πιθανό να μην είστε ποτέ σε θέση να αποφασίσετε για το θέμα. Να θυμάστε πάντα να περιορίζετε το χρόνο για να διαβάσετε για ένα πιθανό νέο ερευνητικό ενδιαφέρον.

Οριστικοποίηση της επιλογής σας

Μόλις νιώσετε σίγουροι ότι έχετε περιορίσει τα πιθανά θέματα της εργασίας σας, ήρθε η ώρα να αποφασίσετε. Έχοντας αυτό κατά νου, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το θέμα σας πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:

  • Είναι εφικτή η προτεινόμενη έρευνά σας;
  • Έχετε πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα ερευνητικά υλικά;
  • Θα είστε σε θέση να αποκτήσετε όλους τους απαραίτητους πόρους για τη διεξαγωγή μιας ερευνητικής μελέτης;
  • Βρίσκετε το θέμα της διατριβής ενδιαφέρον;
  • Αναμένετε ότι το ενδιαφέρον θα διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της μελέτης;
  • Είναι το θέμα σας ουσιαστικό και σχετικό με τον τομέα σας;
  • Έχει ήδη δημοσιεύσει κάποιος εργασία σχετικά με το θέμα της διατριβής σας από τη σκοπιά του ερευνητικού ερωτήματος;
  • Διαθέτετε κατάλληλο σύμβουλο πρόθυμο να επιβλέψει το έργο;

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον επιβλέποντα, για να σας δώσει την επιπλέον καθοδήγηση που χρειάζεται για να οριστικοποιήσετε το θέμα σας. Στη συνέχεια είστε έτοιμη/έτοιμος να ξεκινήσετε τη συγγραφή της εργασίας.

Αν χρειάζεστε βοήθεια μπορείτε να απευθυνθείτε στο φροντιστήριο μας, είτε για επιλογή θέματος, είτε για εκπόνηση εργασίας.

Συμπληρώστε άμεσα την δωρεάν φόρμα κοστολόγησης που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας και άμεσα κάποιος εκπρόσωπος μας θα επικοινωνήσει μαζί σας για όλες τις λεπτομέρειες.