DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet

Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών (ΕΑΔΔ)

Το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών (ΕΑΔΔ) συγκροτείται, τηρείται και διατίθεται δια νόμου, από το 1985 και εντεύθεν, από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ). Στο ΕΑΔΔ συγκεντρώνονται σε ψηφιακή μορφή οι διδακτορικές διατριβές οι οποίες απονέμονται από τα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς και αυτές Ελλήνων που εκπονήθηκαν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και αναγνωρίστηκαν από τον αρμόδιο εθνικό φορέα – ΔΟΑΤΑΠ.

Υποδομή του ΕΑΔΔ

Το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών (ΕΑΔΔ αποτελείται) από δύο διακριτά πληροφοριακά συστήματα, τα οποία αναπτύσσονται και λειτουργούν από το ΕΚΤ:

  • Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Κατάθεσης, μέσω του οποίου γίνεται η ηλεκτρονική κατάθεση και διαχείριση των διδακτορικών διατριβών προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΑΔΔ
  • Το Σύστημα Διάθεσης, μέσω του οποίου είναι δυνατή η online αναζήτηση και διάθεση των διδακτορικών διατριβών που εντάσσονται στο ΕΑΔΔ.
Διδακτορικές Διατριβές

Σύστημα Ηλεκτρονικής Κατάθεσης

Η κατάθεση των διδακτορικών διατριβών στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών (ΕΑΔΔ) είναι υποχρεωτική βάσει νόμου. Το ΕΑΔΔ συγκροτείται αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή, από διατριβές που εκπονήθηκαν στα ελληνικά ΑΕΙ, καθώς και από διατριβές που εκπονήθηκαν από Έλληνες σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και αναγνωρίστηκαν από τον αρμόδιο εθνικό φορέα, τον ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης). Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Κατάθεσης του ΕΑΔΔ χρησιμοποιείται από τις Γραμματείες των ελληνικών ΑΕΙ και του ΔΟΑΤΑΠ, και τους διδάκτορες.

Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Κατάθεσης του ΕΑΔΔ επιτρέπει αποκλειστικά στο αρμόδιο προσωπικό των Γραμματειών των ελληνικών ΑΕΙ και του ΔΟΑΤΑΠ (εφεξής «Γραμματείες») και στους διδάκτορες, να διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες κατάθεσης με εύκολο και άμεσο τρόπο, καθοδηγώντας τους στα διαδοχικά βήματά της.

Για την ένταξη μίας διδακτορικής διατριβής στο ΕΑΔΔ, οι Γραμματείες και οι διδάκτορες χρησιμοποιούν – με αποκλειστική ευθύνη τους ως προς το περιεχόμενο και τον χρόνο καταχώρησης – το Σύστημα Ηλεκτρονικής Κατάθεσης.

Σύστημα Διάθεσης

Το ΕΚΤ, σε εκπλήρωση του θεσμικού του ρόλου, ως Επιστημονική Υποδομή Εθνικής Χρήσης, προάγει τη συγκέντρωση, την τεκμηρίωση και τη διάθεση έγκριτου επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου στην ελληνική και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και προωθεί την Ανοικτή Επιστήμη και Ανοικτή Πρόσβαση.

Οι βασικές αρχές επί των οποίων στηρίζεται η διάθεση του περιεχομένου του ΕΑΔΔ είναι:

  • η προάσπιση και η ενίσχυση της ανοικτής πρόσβασης στην ερευνητική γνώση,
  • η προώθηση της νέας επιστημονικής γνώσης,
  • η ενίσχυση των νέων ερευνητών στην προσπάθειά τους να καταστήσουν το έργο τους γνωστό και προσπελάσιμο στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, και το ευρύ κοινό.

Στo Σύστημα Διάθεσης διατίθενται το σύνολο των διδακτορικών διατριβών που έχουν συγκεντρωθεί από την έναρξη ισχύος του νόμου έως σήμερα. Το Σύστημα Διάθεσης αναπτύσσεται με εσωτερική τεχνογνωσία του ΕΚΤ.

Για το σύνολο των διατριβών διατίθενται μεταδεδομένα, ήτοι στοιχεία τα οποία τις αφορούν, τις συνοδεύουν και τις τεκμηριώνουν, όπως ο τίτλος, η περίληψη, το ονοματεπώνυμο του διδάκτορα, το επιστημονικό πεδίο, το έτος απονομής του διδακτορικού τίτλου, το εκπαιδευτικό ίδρυμα, τα ονοματεπώνυμα των μελών της εξεταστικής επιτροπής, οι λέξεις – κλειδιά, η χώρα και η γλώσσα. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των διδακτορικών διατριβών διατίθεται το ψηφιακό αρχείο της διδακτορικής διατριβής για ξεφύλλισμα και online ανάγνωση.

Πηγή: didaktorika.gr