DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet
Επαγγελματικά δικαιώματα ΕΑΠ

ΕΑΠ: Νέο ΜΠΣ

Το ΕΑΠ, ανακοινώνει την έναρξη ενός νέου μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών και συγκεκριμένα το πρόγραμμα “Σπουδές φύλου: Μεθοδολογίες, θεωρίες, πολιτικές (ΦΥΛ)”

Το νέο ΜΠΣ περιλαμβάνει τις κυριότερες θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις του φύλου όπως έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο των σπουδών φύλου διεθνώς. Εξετάζει κριτικά τα κυριότερα ζητήματα και τις έννοιες που αναφέρονται στις έμφυλες σχέσεις και την ισότητα των φύλων στο πεδίο των δημόσιων πολιτικών και των κοινωνικών κινημάτων. Έμφαση δίνεται στην ανάλυση του φύλου σε πεδία της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής όπως είναι το εκπαιδευτικό σύστημα, η αγορά εργασίας, το πολιτικό σύστημα, οι πολιτισμικές πρακτικές, η σεξουαλικότητα, η μετανάστευση.

Νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα από το ΕΑΠ

Αντικείμενο – Σκοπός

Σκοπός του ΠΜΣ είναι να δώσει εφόδια σε φοιτήτριες και φοιτητές προκειμένου να κατανοήσουν τις έννοιες, τις θεωρίες και τις ακαδημαϊκές συζητήσεις σχετικά με τις σχέσεις του φύλου, συνδέοντας τις παράλληλα με σύγχρονες κοινωνικές πρακτικές και όψεις της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Το ΠΜΣ καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κοινωνικών ζητημάτων και συζητήσεων που έχουν έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και παγκοσμίως, λόγω της ανόδου των φεμινιστικών και ΛΟΑΤΚΙ ζητημάτων και κινημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΜΣ αναδεικνύει τις διαθεματικές διαστάσεις των έμφυλων ανισοτήτων διερευνώντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών και τους τρόπους με τους οποίους το φύλο διαπλέκεται με τις κοινωνικές κατηγορίες της φυλής, του έθνους, της κοινωνικής τάξης, και της σεξουαλικότητας.

Μαθησιακά αποτελέσματα

Τα μαθησιακά αποτελέσματα του ΠΜΣ θα είναι τα ακόλουθα:

  • απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων σχετικά με τις ανισότητες του φύλου, αλλά και τις πολιτικές για την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών οι οποίες είναι κρίσιμες ιδιαίτερα σε κλάδους όπως η κοινωνική πολιτική, η διοίκηση, η κοινωνική εργασία, η εκπαίδευση, και τα ΜΜΕ τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
  • ευρύτερη θεωρητική εμβάθυνση στις θεωρίες, τις συζητήσεις και τις μεθοδολογίες των σπουδών του φύλου σε διαφορετικούς γνωστικούς κλάδους
  • ανάπτυξη κριτικής σκέψης σχετικά με κοινωνικά ζητήματα αιχμής, όπως η έμφυλη βία, τα φεμινιστικά, μεταναστευτικά και ΛΟΑΤΚΙ κινήματα, τα έμφυλα στερεότυπα και πρότυπα, οι έμφυλες ανισότητες στην εκπαίδευση, καθώς και τις διαθεματικές διαστάσεις τους.
  • εξοικείωση με τη χρήση των διεπιστημονικών μεθοδολογικών και αναλυτικών εργαλείων που προσφέρουν οι σπουδές φύλου
  • ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τον προφορικό και γραπτό λόγο (παρουσιάσεις, συγγραφή εργασιών, ανάπτυξη επιχειρημάτων, συλλογή και σχολιασμός βιβλιογραφίας) και καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων σε ένα περιβάλλον ανεκτικότητας και σεβασμού της διαφορετικότητας.

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Γίνονται δεκτοί/ές κάτοχοι πτυχίου ή διπλώματος ανώτατης εκπαίδευσης συγγενούς γνωστικού αντικειμένου.

Η γλώσσα διδασκαλίας του προγράμματος είναι η ελληνική. Η γνώση μίας ξένης γλώσσας καθώς και η εξοικείωση με τη χρήση Η/Υ, e-mail και διαδικτύου θα βοηθήσει σημαντικά στην παρακολούθηση του προγράμματος.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Για υποβολή της αίτησης εδώ.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για φοίτηση στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές φύλου: Μεθοδολογίες, θεωρίες, πολιτικές» λήγει στις 3 Ιανουαρίου 2023.

Το Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου στις 11:00 π.μ. και τη Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου στις 7:00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό ενημερωτικό σεμινάριο για το Πρόγραμμα.

Οι Ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνδεθούν με τα παρακάτω στοιχεία:

Σύνδεσμος: https://hou.webex.com/meet/open2u

Κωδικός: 2733 327 7418

Πηγή: eap.gr