DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet

ΕΑΠ: Καταγγελία για άνιση μεταχείριση από το ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π.

Το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π.), απέστειλε επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, κ. Κεραμέως, καθώς και τον Πρόεδρο του ΕΑΠ κ. Ιωάννη Καλαβρουζιώτη, για την άνιση μεταχείριση των εξετάσεων.

Αναλυτικά η επιστολή:

Το «Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών» (ΠΑ.Σ.ΣΥ.Π) όντας η αντιπροσωπευτικότερη Συνδικαλιστική οργάνωση Συμβασιούχων Πυροσβεστών, αφού απαριθμεί περισσότερα από 1.600 εγγεγραμμένα μέλη Πανελλαδικά, στηρίζει την προσπάθεια της Κυβέρνησης και της Διοίκησης του ΕΑΠ, για την αναβάθμιση της Ποιότητας, για τον εκσυγχρονισμό και για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Η αρχή της ίσης μεταχείρισης έχει το θεμέλιό της στους διεθνείς κανόνες δικαίου και στις τις συνταγματικές διατάξεις της Χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, από την θεμελιώδη συνταγματική Αρχή της Ίσης Μεταχείρισης, που απορρέει από το άρθρο 288 ΑΚ και βρίσκει έρεισμα στα άρθρα 4 παρ. 1 και 2 και 2 παρ. 1 του Συντάγματος και 141 της Συνθ. Ε.Κ.

Έχουμε δεχτεί καταγγελίες από αρκετά μέλη μας, ότι στις τελικές εξετάσεις της ΔΕΟ, θα υπάρξουν διαφορετικοί μέθοδοι εξετάσεις Θεματικών Ενοτήτων που ανήκουν στο ίδιο πρόγραμμα σπουδών, στο ίδιο Πανεπιστήμιο και καταλήγουν στην απόκτηση του ιδού πτυχίου. Ποιο συγκεκριμένα οι ΔΕΟ42 και η ΔΕΟ44 θα εξεταστούν διαζώσης ενώ οι ΔΕΟ34 και η ΔΕΟ40 με την μέθοδο της εξαποστάσεως κάτι το οποίο παραβιάζει κατάφορα την ανωτέρω αρχή καθώς συνιστά ασέβεια και διάκριση μεταξύ φοιτητών που επιθυμούν να αποκτήσουν το ίδιο πτυχίο.

Με αφορμή την ανακοίνωση που απέστειλε ο Δ/ντης ΠΣ ΔΕΟ – Κοσμήτορας ΣΚΕ κ. Αυγουστίνος Δημητράς στους φοιτητές/τριες του ΕΑΠ της ΔΕΟ στις 27 Μαρ 2023, διαφαίνεται πως για τα προηγούμενα 2 χρόνια, τίθεται θέμα αξιοπιστίας και αμφισβήτησης των Πτυχίων, εξαιτίας του τρόπου απόκτησής τους. Και αυτό επειδή το ΕΑΠ, σύμφωνα πάντα με τα αναφερόμενα, δεν διέθετε, ούτε διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογία και οργάνωση για να μπορέσει να παρέχει αξιόπιστη διενέργεια εξετάσεων με την εξ’ αποστάσεως μέθοδο. Είναι απορίας άξιο λοιπόν πως γίνεται να διασφαλίζετε ανά τμήμα ή Θεματική Ενότητα το αδιάβλητο και δεν ισχύει για όλο το πανεπιστήμιο η ίδια πολιτική εξετάσεων.

Προφανώς λοιπόν και δεν ισχύει κάτι τέτοιο καθώς εάν ίσχυε θα υπήρχε θέμα αμφισβήτησης των πτυχίων των προηγουμένων ετών, των φετινών που θα αποκτηθούν με την ίδια μέθοδο, αλλά και των περισσότερων Πανεπιστημίων ανά τον κόσμο που εξετάζονται με τη συγκεκριμένη μέθοδο της εξ αποστάσεως εξέτασης.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων Εποχικών Πυροσβεστών στους κύκλους σπουδών του ΕΑΠ, γίνεται από προσωπικό ενδιαφέρον εκάστου και δίχως την έγκριση της Υπηρεσίας, σας παρακαλούμε θερμά να μην επιδεινώσετε αυτή την προσπάθεια δυσχεραίνοντας τους όρους υπό τους οποίους συμμετέχουν στις εξετάσεις οι Εποχικοί Πυροσβέστες, σε μια περίοδο όπου, στο Πυροσβεστικό Σώμα, παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα λόγω της γενικότερης υποστελέχωσης (3.630 οργανικά κενά, πιάνω από 1.5 εκατομμύρια οφειλόμενα Ρεπό και άδειες) τα οποία αυξάνουν τις υποχρεώσεις εις βάρος του ατομικού ελεύθερου χρόνου.

Μας προκαλεί δε, μεγάλο προβληματισμό ότι πολλοί φοιτητές επικοινώνησαν μαζί μας για να μας μεταφέρουν τη σκέψη να διακόψουν τις σπουδές τους καθώς είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν στην τόσο απότομη νέα τάξη πραγμάτων. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση ή έστω αναφορά της προοπτικής αυτής κατά τη δήλωση των Θ.Ε., η οποία θα προετοίμαζε τους φοιτητές για την ενδεχόμενη αλλαγή του συστήματος εξέτασης, προκαλεί σωρεία προβλημάτων.  

Επιπροσθέτως, κατά την διάρκεια των εξετάσεων η οποία εμπίπτει εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, οι Εποχικοί Πυροσβέστες όπως κάθε χρόνο θα βρίσκονται στη πρώτη γραμμή, υπερβαίνοντας τα όρια καθήκοντος, εκθέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο για να προστατέψουν τον συνάνθρωπο, το περιβάλλον, τις ιδιωτικές και τις δημόσιες περιουσίες, απ άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα. Συνεπώς το ξαφνικό ενδεχόμενο του ενός, των δύο ή και των τριών ταξιδιών για τις εξετάσεις με πιθανές αντίστοιχες διανυκτερεύσεις φαίνεται αδιανόητο. 

Για τους λόγους αυτούς, σας παρακαλούμε για την παρέμβασή σας ώστε οι εξετάσεις σε όλους τους κύκλους σπουδών (ετήσιους κι εξαμηνιαίους) να συνεχίσουν να διενεργούνται εξ αποστάσεως, τουλάχιστον για φέτος, (καθώς δεν υπήρξε καμία ενημέρωση της προοπτικής αυτής κατά τη δήλωση των Θ.Ε), όπως εξάλλου συμβαίνει με το σύνολο της φοίτησης στο ΕΑΠ,  καθώς είναι αδιανόητο οι φοιτητές να ΜΗΝ γνωρίζουν τον τρόπο που θα εξεταστούν την ημέρα που δηλώνουν τις Θ.Ε. και να βρίσκονται εξαπίνης με ό,τι αυτό συνεπάγεται σχετικά με τον προγραμματισμό και τον οικονομικό προϋπολογισμό τους.

Το ορθό θα ήταν, εφόσον μεμονωμένα οι συντελεστές του ΠΣ ΔΕΟ (και όχι ολόκληρο το ΕΑΠ), αμφισβητούσε την μέθοδο της εξ’ αποστάσεως εξέτασης για λόγους που δεν γνωρίζουμε και επιθυμούσε να αλλάξει τον τρόπο εξέτασης, αυτό να είχε συμβεί με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, με την προϋπόθεση να είχε προηγηθεί επίσημη ανακοίνωση για τον τρόπο εξέτασης και πριν ακόμα ξεκινήσει η δήλωση των Θεματικών Ενοτήτων, καθώς επίσης και να σταματήσει να προβάλλεται το ΕΑΠ ως ίδρυμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και φυσικά όλες οι ΟΣΣ να πραγματοποιούνται διά ζώσης.

Με εκτίμηση, 

Αθανάσιος Π. Ψαρόπουλος
Πρόεδρος Δ.Σ.”

Πηγή: foititeseap.com