DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet

Τι είναι το διαδίκτυο

Η λέξη διαδίκτυο η οποία προέρχεται από τη συνένωση των λέξεων διασύνδεση δικτύων, αναφέρεται σε ένα συνδεδεμένο παγκόσμιο σύνολο υπολογιστών και δικτύων, με σκοπό την επικοινωνία και τη διασπορά πληροφοριών. Στα Αγγλικά η λέξη Internet προέρχεται από τις λέξεις International Network που σημαίνει Διεθνές Δίκτυο Υπολογιστών.

Καθημερινά μέσα από το διαδίκτυο διακινείται πλήθος δεδομένων φέρνοντας στην οθόνη του υπολογιστή ένα τεράστιο αριθμό ψηφιακών πηγών πληροφόρησης. Σε αυτή όμως την παγκόσμια Κοινωνία της Πληροφορίας είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να υπάρχει ένα είδος ελέγχου της ποιότητας, της εγκυρότητας και της καταλληλότητας των πληροφοριών.

Αξιολόγηση πληροφοριών

Οι πληροφορίες που παρέχονται από το διαδίκτυο, χρειάζονται το κατάλληλο φιλτράρισμα για να αξιολογηθούν, γιατί εκτός από ψευδείς μπορεί να είναι και επικίνδυνες. Η αξιολόγηση τους μπορεί να γίνει με τους κάτωθι τρόπους:

  • Διασταύρωση των πληροφοριών σε διαφορετικές πηγές, ιστότοπους και βιβλία. Με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώσεις που συμφωνούν οι περισσότεροι και ίσως να βρεις πραγματικά στοιχεία για αυτό που ψάχνεις
  • Αναζήτηση πληροφοριών σε έγκυρους ιστότοπους, οργανισμούς και ψηφιακές βιβλιοθήκες
  • Έλεγχο της αξιοπιστίας της πηγής. Έλεγξε το συγγραφέα, την προέλευση της σελίδας, τη βιβλιογραφία της πληροφορίας. Εάν η πηγή έχει δημοσιευθεί από κάποιον έγκυρο οργανισμό (πανεπιστήμιο, ίδρυμα, περιοδικό) ή είναι προσωπική σελίδα και άρα προσωπική άποψη και η οποία μπορεί να επηρεάζεται από ιδεολογικά ή οικονομικά οφέλη.
  • Έλεγχο των βιβλιογραφικών αναφορών στο τέλος του άρθρου
  • Έλεγχο αν οι πληροφορίες είναι αντικειμενικές και πόσο επίκαιρες είναι
  • Έλεγχο της προσβασιμότητας στην πηγή πληροφόρησης
  • Έλεγχο της ημερομηνίας που δημοσιεύθηκε η πληροφορία, διότι τα νέα και τα δεδομένα αλλάζουν γρήγορα
  • Χρήση ποικίλλων πηγών (εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία). Η επιστημονική έρευνα απαιτεί χρήση 3 ειδών πηγών, για να μπορούν να διεξαχθούν έγκυρα συμπεράσματα

Επιλογή αξιόπιστων πηγών

Η αναζήτηση σε έγκυρες διαδικτυακές πηγές, σε σελίδες πανεπιστημίων και επιστημονικών άρθρων. Κυρίως πρέπει να αποφεύγεται η αναζήτηση πληροφοριών σε προσωπικές ιστοσελίδες και blogs, των οποίων η εγκυρότητα δεν μπορεί να εξακριβωθεί (εκτός από περιπτώσεις όπου ο δημιουργός είναι ένα έγκριτο και γνωστό άτομο).

  • Προτιμήστε σελίδες που θα σας προτείνουν οι καθηγητές σας ή οι γνωστοί σας
  • Χρησιμοποιείστε περισσότερες από μία πηγές/ιστοσελίδες
  • Ελέγξτε τις ενδείξεις ασφάλειας σύνδεσης, δηλαδή κατά πόσον ο ιστότοπος διαθέτει πρωτόκολλο http ή https
  • Συμβουλευτείτε το εργαλείο Ασφαλής Περιήγησης της Google που μπορεί να σας δώσει μία αναφορά για το κατά πόσον ένας ιστότοπος είναι ασφαλής και μπορείτε να τον εμπιστευτείτε
  • Ελέγξτε την ημερομηνία δημοσίευσης και τον συγγραφέα της πηγής
  • Αναζητήστε ιστότοπους που ειδικεύονται στο είδος των πληροφοριών που αναζητάτε
  • Αποφύγετε ιστοτόπους με ερασιτεχνικό σχεδιασμό που χρησιμοποιούν κεφαλαία γράμματα ή memes

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση (URL) αφού ο δημιουργός της ιστοσελίδας φανερώνει και την ποιότητα των πληροφοριών που παρέχει. Για παράδειγμα​ η κατάληξη .ac ή .edu (τομέας = domain) είναι ένδειξη ότι πρόκειται για εκπαιδευτικό ίδρυμα και ότι μια τέτοια ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από άτομο που συνδέεται με αυτό π.χ. φοιτητής, προσωπικό ή μέλος σχολής.

 .ac, .edu αναφέρεται σε ακαδημαϊκό ίδρυμα
 .co, .com αναφέρεται σε εμπορικές ιστοσελίδες
​​ .gov πηγές από κυβερνητικές ιστοσελίδες
 .org μη κυβερνητικοί οργανισμοί, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί
.cy, .gr αναφέρεται στη χώρα

 

Έγκυρες πηγές αναζήτησης επιστημονικών άρθρων

  • Academic Info: περιέχει έναν τεράστιο κατάλογο με τους πιο χρήσιμους συνδέσμους και πόρους για κάθε συγκεκριμένη επιστημονική θεματική ενότητα. Μπορείτε να περιηγηθείτε σε αυτόν τον ιστότοπο για να λάβετε λίστες με χρήσιμους ακαδημαϊκούς ιστότοπους για έρευνα. Αυτός ο ιστότοπος προσφέρει επίσης διαδικτυακά πτυχία, διαδικτυακά μαθήματα και πληροφορίες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από μια επιλογή διαδικτυακών διαπιστευμένων σχολείων.
  • worldwidescience: παγκόσμια επιστημονική πύλη-μηχανή αναζήτησης που αποτελείται από εθνικές και διεθνείς επιστημονικές βάσεις δεδομένων. Παρέχει αναζήτηση και μετάφραση σε πραγματικό χρόνο πολυγλωσσικής επιστημονικής βιβλιογραφίας και είναι μία από τις καλύτερες και ευρέως χρησιμοποιούμενες μηχανές αναζήτησης για ακαδημαϊκή έρευνα στο διαδίκτυο. Έχει σχεδιαστεί ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τους μαθητές, τους δασκάλους και τους μελετητές.
  • science.gov: μηχανή αναζήτησης για επιστημονικές πληροφορίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η πύλη προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε αποτελέσματα έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) και επιστημονικές και τεχνικές πληροφορίες από επιστημονικούς οργανισμούς. Δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αναζητούν περισσότερες από 60 βάσεις δεδομένων, πάνω από 2.200 ιστότοπους και περισσότερες από 200 εκατομμύρια σελίδες έγκυρων ομοσπονδιακών επιστημονικών πληροφοριών σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων πλήρους κειμένου, παραπομπών, επιστημονικών δεδομένων.
  • RefSeek: μηχανή αναζήτησης για φοιτητές και ερευνητές που στοχεύει να κάνει τις ακαδημαϊκές πληροφορίες εύκολα προσβάσιμες σε όλους. Αναζητά περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων ιστοσελίδων, βιβλίων, εγκυκλοπαιδειών, περιοδικών και εφημερίδων. Προσφέρει στους σπουδαστές ολοκληρωμένη κάλυψη θεμάτων χωρίς την υπερφόρτωση πληροφοριών μιας γενικής μηχανής αναζήτησης—αυξάνοντας την ορατότητα των ακαδημαϊκών πληροφοριών και των συναρπαστικών ιδεών που συχνά χάνονται σε ένα σωρό συνδέσμων χορηγίας και εμπορικών αποτελεσμάτων.
  • Google Scholar: ακαδημαϊκή μηχανή αναζήτησης από την Google. Ειδικά σχεδιασμένη για αναζήτηση επιστημονικής βιβλιογραφίας. Με το Google Scholar, μπορείτε να εξερευνήσετε πολλές πηγές, όπως βιβλία, διατριβές, άρθρα και περιλήψεις από διάφορους ακαδημαϊκούς εκδότες, επαγγελματικές εταιρείες, πανεπιστήμια και άλλους ιστότοπους. Τον Μάιο του 2014, τρίτοι ερευνητές υπολόγισαν ότι η βάση δεδομένων του Μελετητή Google περιέχει περίπου 160 εκατομμύρια έγγραφα.
  • books.google.gr: Η Google Books (παλαιότερα γνωστή ως Google Book Search και Google Print) είναι υπηρεσία της Google με αναζήτηση πλήρους κειμένου βιβλίων και περιοδικών που έχει σαρώσει η Google με τη χρήση οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR) και έχουν αποθηκευτεί στην ψηφιακή της βάση δεδομένων. Τα βιβλία παρέχονται είτε από τους εκδότες και συγγραφείς, μέσω του Προγράμματος Συνεργατών της Google Books, είτε από τους εταίρους της βιβλιοθήκης της Google.
  • Directory of Open Access Journals: Μία ελεύθερη μηχανή αναζήτησης για επιστημονικούς και ακαδημαϊκούς πόρους. Ο κατάλογος προσφέρει ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων εντός επιστημονικών τομέων μελέτης. Είναι από τις πλουσιότερες πηγές της επιστημονικής βάσης δεδομένων με πάνω από 8.000 περιοδικά διαθέσιμα σε διάφορα θέματα. Όλα τα περιοδικά ελέγχονται διεξοδικά από έμπειρους καθηγητές.
  • PLOS ONE: Ιδρύθηκε το 2006, και παρέχει μια πλατφόρμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλους όσους αναζητούν πληροφορίες που σχετίζονται με την επιστήμη. Όλα τα άρθρα δημοσιεύονται μετά από μια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης από καθηγητές. Μπορείτε να βρείτε πολλά άρθρα και ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις χρησιμοποιώντας αυτή την πλατφόρμα.
  • Science and Technology of Advanced Materials: Προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε ακαδημαϊκά περιοδικά σε σημαντικούς τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ο ακαδημαϊκός κατάλογος είναι εντελώς δωρεάν και παρέχει εύκολη και απλή πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών που καλύπτουν επιστημονικά θέματα.
  • ScienceDirect: Μια κορυφαία επιστημονική βάση δεδομένων που προσφέρει άρθρα , περιοδικά και κεφάλαια βιβλία. Έχει περισσότερα από περισσότερα από 2.500 περιοδικά και σχεδόν 20.000 βιβλία.
  • ERIC: Για τις επιστήμες της εκπαίδευσης, η μηχανή αναζήτησης Education Resources Information Center είναι το κατάλληλο μέρος. Ο ιστότοπος ERIC προσφέρεται για δημόσια χρήση από το Ινστιτούτο Επιστημών της Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ. Δεν απαιτείται εγγραφή μέλους ή συνδρομή.
  • PubMed: Περιλαμβάνει πάνω από 30 εκατομμύρια άρθρα για τη βιοϊατρική από το MEDLINE, από επιστημονικά περιοδικά και από ηλεκτρονικά βιβλία. Τα επιστημονικά άρθρα που μπορεί να βρει κανείς στο PubMed αφορούν τα πεδία της βιοϊατρικής και της υγείας, που καλύπτουν τμήματα των βιοεπιστημών, των επιστημών συμπεριφοράς, των χημικών επιστημών και της βιοτεχνολογίας. Παρέχει επίσης πρόσβαση σε επιπλέον σχετικές ιστοσελίδες και συνδέσμους προς τους άλλους πόρους μοριακής βιολογίας του NCBI. Το PubMed είναι δωρεάν, ενώ αναπτύχθηκε και συντηρείται από το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών (NCBI), της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής των ΗΠΑ (NLM), που ανήκει στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH).
  • Επίσης, έγκυρες πηγές είναι οι ψηφιακές βιβλιοθήκες των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων

Στο Φοιτητικό Φροντιστήριο της DeskNET μπορούμε να κατανοήσουμε τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σας, ώστε να σας υποστηρίξουμε σε ότι χρειάζεστε.

Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας