DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet

Πανεπιστήμια Κύπρου

Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε τα Πανεπιστήμια της Κύπρου που παρέχουν υποτροφίες για δωρεάν σπουδές σε Διεθνείς Φοιτητές.

Ως γνωστόν, τα Κυπριακά Πανεπιστήμια προσφέρουν ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία αναπτύσσεται δυναμικά, βασισμένη σε αρκετούς Διεθνείς Φοιτητές.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου, έχει κάνει τεράστια πρόοδο από το 2005 και μετά, όταν ψηφίστηκε ο νόμος για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ. Πριν από αυτό, οι Κύπριοι σπούδαζαν ως επί το πλείστον, σε Πανεπιστήμια είτε Ελληνικά, είτε Βρετανικά και σήμερα η χώρα διαθέτει συνολικά 10 Πανεπιστήμια.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς διαβάζοντας το άρθρο, δεν είναι φυσικά δυνατό να παρέχονται σπουδές δωρεάν, αλλά δίνουν τη δυνατότητα στον φοιτητή να αιτηθεί για υποτροφία.

Ας δούμε αναλυτικά τα Πανεπιστήμια:

Eastern Mediterranean Univercity

Η ΟΝΕ προσφέρει ποιοτική εκπαίδευση μέσω 107 προπτυχιακών και σχολικών προγραμμάτων και 103 μεταπτυχιακών και διδακτορικών προγραμμάτων που παρέχονται από 12 σχολές, 4 σχολεία και Ξένων Γλωσσών και Αγγλικής Προπαρασκευαστικής Σχολής.

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

 • Υποτροφίες all-inclusive: Για προπτυχιακούς υποψήφιους που βρίσκονται στο κορυφαίο 1% μεταξύ των αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα καταγωγής τους..
 • Απαλλαγή από τα δίδακτρα: Για προπτυχιακούς υποψήφιους που έχουν επιδείξει υψηλές επιδόσεις στη χώρα τους στο σύστημα εισόδου στο πανεπιστήμιο. Μόνο 2 καλύτεροι φοιτητές μεταξύ των υποψηφίων από κάθε χώρα μπορούν να λάβουν αυτήν την υποτροφία σε κάθε ακαδημαϊκό έτος.
 • Βραβείο High Honor: Φοιτητές που σπουδάζουν σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και έχουν παρακολουθήσει όλα τα μαθήματα και στους οποίους έχει απονεμηθεί πτυχίο «High Honor» στα αντίστοιχα προγράμματά τους. μετά την επίτευξη ελάχιστου μέσου όρου βαθμολογίας (GPA) 3,50 και CGPA 3,00.
 • Αθλητική επιχορήγηση: Προσφέρονται αθλητικές υποτροφίες για εξαιρετικές επιδόσεις σε ατομικά ή ομαδικά αθλήματα. Η επιχορήγηση καλύπτει την πλήρη ή μερική εκπαίδευση από τα δίδακτρα ή/και τη διαμονή των κοιτώνων της ΟΝΕ.
 • Φοιτητική Βοήθεια: Θέσεις βοηθού φοιτητών υπάρχουν σε διάφορες σχολές και διοικητικά τμήματα του πανεπιστημίου. Είναι ανοιχτά σε όλους τους μαθητές. Ένας μαθητής πρέπει να έχει ΣΔΣ πάνω από 2,0. Οι κενές θέσεις για τις θέσεις αυτές ανακοινώνονται συνήθως στην αρχή κάθε εξαμήνου. Η μηνιαία αποζημίωση βασίζεται σε ωριαίες τιμές.
 • Ερευνητική Βοηθός: Κάθε εξάμηνο κάθε σχολή κατανέμει έναν αριθμό θέσεων βοηθού ερευνητή σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ένας βοηθός ερευνητής πλήρους απασχόλησης λαμβάνει απαλλαγή από δίδακτρα καθώς και μισθό.
 • Εκπτώσεις: Τα αδέρφια που σπουδάζουν σε προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά προγράμματα της ΟΝΕ λαμβάνουν έκπτωση 25% για καθένα από τα δύο πρώτα αδέρφια που πληρούν τα καθορισμένα κριτήρια. Άλλα αδέρφια λαμβάνουν έκπτωση 75% στα δίδακτρα τους.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Υπάρχουν διαθέσιμες ευκαιρίες υποτροφιών για δίδακτρα για νέους φοιτητές από την Τουρκία και άλλους διεθνείς φοιτητές στα προγράμματα διδακτορικού και μεταπτυχιακού.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υποτροφίες μπορείτε να λάβετε από τον ιστότοπο του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών και Έρευνας.

Διεθνές Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Κύπρου παρέχει ακαδημαϊκές υποτροφίες για τους φοιτητές του ως κίνητρο επιτυχίας, με τους περισσότερους φοιτητές να επωφελούνται από υποτροφίες 50%, 75% ή 100% ή μειωμένα δίδακτρα κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την υποτροφία προόδου, επικοινωνήστε με το Γραφείο Εγγραφής.

 • Διεθνής Φοιτητική Υποτροφία: Σε όλους τους διεθνείς φοιτητές χορηγείται υποτροφία 50% για δίδακτρα.
 • Ακαδημαϊκές Υποτροφίες: Οι υποψήφιοι φοιτητές μας μπορούν να υποβάλουν αίτηση για Ακαδημαϊκή Υποτροφία με βάση την ακαδημαϊκή αξία. Αυτή η υποτροφία κυμαίνεται από 50% έως 100% έκπτωση στα δίδακτρα τους.
 • Αθλητικές Υποτροφίες: Όλοι οι υποψήφιοι φοιτητές μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αθλητικές υποτροφίες με αποδεικτικά στοιχεία αθλητικής απόδοσης σε εθνικό επίπεδο, καθώς και μέλη των Ανώτατων αθλητικών πρωταθλημάτων ή όσοι φοιτητές θα συμμετέχουν ενεργά σε μια αθλητική ομάδα CIU.
 • Ευκαιρίες υποτροφιών για πτυχιούχους φοιτητές: Υπάρχουν ευκαιρίες υποτροφιών για μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές. Μεταπτυχιακοί φοιτητές με έγκυρο δίπλωμα πανεπιστημίου τουλάχιστον 3,50 και πάνω από τον αθροιστικό μέσο όρο βαθμολογίας (CGPA) μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υποτροφία.

Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ/ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Κυπριακή Κυβέρνηση παραχωρεί κάθε χρόνο επτά υποτροφίες (μία σε κάθε Σχολή) ύψους €3.500 η καθεμία σε Ελλαδίτες/Ελλαδίτισσες προπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες. με βάση τη βαθμολογία που επιτυγχάνουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση ανανέωσης της υποτροφίας για το επόμενο έτος είναι η εξασφάλιση Σταθμικού Μέσου Όρου τουλάχιστον 6,5/10 (Λίαν Καλώς) ανά ακαδημαϊκό έτος. Οι δικαιούχοι των υποτροφιών ενημερώνονται τηλεφωνικώς και έχουν προσωπική συνάντηση με τη Λειτουργό του Γραφείου Φοιτητικής Ζωής για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για να πάρουν την υποτροφία τους. Η ενημέρωση στους/στις δικαιούχους/ες πραγματοποιείται κάθε Ιανουάριο και αφού οι δικαιούχοι/ες φοιτήσουν για ένα εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το Γραφείο Φοιτητικής Ζωής αποστέλλει όλα τα στοιχεία των πρωτευσάντων Ελλήνων φοιτητών στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και στη συνέχεια γίνεται έμβασμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φοιτητών.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΦΟΤΗΤΡΙΩΝ/ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Οι Έλληνες και Κύπριοι της Διασποράς που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι δυνατό να ενισχυθούν οικονομικά από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με €3.500 το χρόνο, αφού υποβάλουν τις απαραίτητες βεβαιώσεις στο Γραφείο Φοιτητικής Ζωής. Μετά από τον απαραίτητο έλεγχο που πραγματοποιείται, τα στοιχεία των φοιτητών αποστέλλονται στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για έγκριση.

Η Υποτροφία παραχωρείται σε προπτυχιακούς φοιτητές για τα τέσσερα έτη σπουδών τους. Απαραίτητη προϋπόθεση ανανέωσης της υποτροφίας για το επόμενο έτος είναι η εξασφάλιση Σταθμικού Μέσου Όρου τουλάχιστον 5/10 ανά ακαδημαϊκό έτος. Σε περίπτωση που ο φοιτητής χάσει την υποτροφία του λόγω χαμηλής βαθμολογίας διατηρεί το δικαίωμα να την επαναδιεκδικήσει την επόμενη χρονιά νοουμένου ότι ο σταθμικός μέσος όρος του έχει αυξηθεί πάνω από 5/10.

Neapolis University Pafos

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, έχει μειώσει σημαντικά τα δίδακτρα. Το Πανεπιστήμιο προσφέρει πολλές δυνατότητες για την πληρωμή των διδάκτρων, καθώς επίσης υποτροφίες και εκπτώσεις για φοιτητές πλήρους φοίτησης βάσει διαφόρων κριτηρίων (π.χ. υψηλός βαθμός απολυτηρίου, συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, οικονομικές δυσκολίες, πολυμελείς οικογένειες, κτλ.).

Παρέχει οικονομική στήριξη με βάση ακαδημαϊκά ή μη ακαδημαϊκά κριτήρια για τους φοιτητές, προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο και έχει θεσπίσει κριτήρια και διαδικασίες που εξασφαλίζουν την αξιοκρατική μεταχείριση όλων των αιτούντων.

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΤΥΧΙΟΥ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ

Με απόφαση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας, όλοι οι Ελλαδίτες (υπήκοοι Ελλάδας και που έχουν στην Ελλάδα τη μόνιμη οικογενειακή τους διαμονή), είτε φοιτούν σε πτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό επίπεδο και ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, λαμβάνουν ημερήσιο επίδομα σίτισης αξίας €7 (για τις εργάσιμες μέρες).

Ακόμη, στους Ελλαδίτες προπτυχιακούς φοιτητές κάθε μίας από τις έξι Σχολές του ΤΠΚ που εισήλθαν με την υψηλότερη βαθμολογία των Πανελλήνιων εξετάσεων δίδεται ετήσια υποτροφία ύψους €3,670.

Προϋπόθεση για ανανέωση της υποτροφίας το επόμενο έτος είναι η διατήρηση συνολικής μέσης σταθμικής βαθμολογίας τουλάχιστον 6.5/10

Ακόμη, οι οικογένειες φοιτητών από την Ελλάδα, που έχουν τη μόνιμη διαμονή τους στην Ελλάδα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση για φοιτητικά επιδόματα που παρέχει η κυπριακή πολιτεία στα πλαίσια κρατικής φοιτητικής μέριμνας.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Τα βραβεία απονέμονται σε φοιτητές που διακρίνονται για την ακαδημαϊκή τους επίδοση, την ευρύτερη κοινωνική προσφορά και το ήθος τους. Τα βραβεία περιλαμβάνουν χρηματικά ποσά που προέρχονται από πόρους του Πανεπιστημίου και από χορηγούς. Το ύψος του χρηματικού ποσού καθορίζεται ανάλογα από τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου και από τους χορηγούς.