DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet
Νομοσχέδιο

Νομοσχέδιο για μη κρατικά πανεπιστήμια: Τον Σεπτέμβριο του 2025 οι αιτήσεις – Πλήρη Διοικητική Αυτονομία του ΕΑΠ – Αναβάθμιση του «Δημοκρίτειου»

Νομοσχέδιο για μη κρατικά πανεπιστήμια: Με όρους θα γίνεται η πρόσβαση και στα μη κρατικά πανεπιστήμια σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, χαρακτηρίζοντάς το ιστορικό βήμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι φοιτητές θα μπορούν να εισάγονται είτε μέσω της διαδικασίας των Πανελλαδικών εξετάσεων με τον κατώτατο όριο της ελάχιστης βάσης εισαγωγής – για λόγους ισονομίας – ανά επιστημονικό πεδίο είτε με international baccalaureate. Επιπλέον το κάθε ξένο πανεπιστήμιο θα ορίσει τα δικά του κριτήρια εισαγωγής.

Προϋπόθεση για την ίδρυση θα είναι το πανεπιστήμιο να αναγνωρίζεται στη χώρα του. Οι υποδομές θα ελέγχονται και θα απαιτούνται βιβλιοθήκες και εργαστήρια ενώ οι τίτλοι σπουδών θα έχουν τη σφραγίδα του υπ. παιδείας και θα αναγνωρίζονται αυτόματα από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Tα μέλη ΔΕΠ, δηλαδή oι καθηγητές, δεν θα μπορούν να υπηρετούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα να διδάξουν και σε μη κρατικό πανεπιστήμιο.

Οι αιτήσεις των φοιτητών θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2025, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με γνωστά ξένα πανεπιστήμια που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Επισημαίνεται πως κάθε χώρα έχει διαφορετικό τρόπο εισαγωγής, με βάση το εκπαιδευτικό της σύστημα.

Αύξηση χρηματοδότησης στα δημόσια ΑΕΙ

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την οικονομική ενίσχυση των κρατικών πανεπιστημίων. Από το 2019 η τακτική χρηματοδότηση έχει αυξηθεί κατά περίπου 50% και φτάνει στο 1 δισ. ευρώ.

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται η ακαδημαϊκή αναβάθμιση του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης με την ίδρυση νέων τμημάτων και η πλήρης διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Πιερρακάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: Τον Σεπτέμβριο του 2025 οι αιτήσεις

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου– Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, την ώρα που οι φοιτητικές αντιδράσεις συνεχίζονται καθώς περίπου 150 σχολές βρίσκονται υπό κατάληψη.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Παιδείας, οι υποψήφιοι μέσα από τις εξετάσεις των Πανελλαδικών θα μπαίνουν και στα μη κρατικά πανεπιστήμια, πιάνοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής του πεδίου και όχι του τμήματος.

Για τη λειτουργία τους απαιτούνται εγγυητικές επιστολές 500.000 και τουλάχιστον τρεις σχολές με εξαίρεση των 20 κορυφαίων πανεπιστημίων του πλανήτη. Ο υπουργός δήλωσε ότι κάποια από αυτά τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου θα μπορούν να ιδρύσουν εάν το θέλουν μόνο μια σχολή και όχι τρεις όπως θα ισχύσει για τα υπόλοιπα.

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης, τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από το Σεπτέμβριο του 2025, ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με γνωστά ξένα πανεπιστήμια τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

«Με αυστηρά κριτήρια θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως αρμόζει στη χώρα. Η συνταγματική λογική λέει ότι η χώρα δύναται να προβεί στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ» τόνισε.

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα αυτονομηθεί το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και θα αποκτήσει σύστημα διακυβέρνησης όπως και όλα τα υπόλοιπα δημόσια πανεπιστήμια. Επίσης τόνισε ότι θα υπάρχουν κοινά μεταπτυχιακά των δημοσίων πανεπιστημίων με ξένα πανεπιστήμια.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση στη Συνόδου των Πρυτάνεων για ψηφιακή εξεταστική, ενώ ανέφερε ότι ο νόμος είναι νόμος: “Κάντε όση κριτική θέλετε, άλλα να μην ζημιωθούν οι φοιτητές από αυτό” είπε. Ανέφερε ότι θα υπάρχουν αυστηρά κριτήρια της ΕΘΑΑΕ για ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, τα οποία θα ισχύουν και για ίδρυση νέου τμήματος από ΑΕΙ.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα για το εθνικό απολυτήριο ο κ. Πιερρακάκης απάντησε ότι δεν είναι ώρα για να ανοίξει αυτή η συζήτηση: «Είναι στις προθέσεις μας, αλλά όχι τώρα».

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 200 άρθρα στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για:

  • τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά πανεπιστήμια
  • τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων
  • την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
  • την πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Τα δημόσια πανεπιστήμια, με το νομοσχέδιο που θα τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση:

  • Αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την ίδρυση, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων με τη σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
  • Δημιουργείται μηχανισμός χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών.
  • Απαλλάσσεται η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη γραφειοκρατία.
  • Αναβαθμίζεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ίδρυση νέων τμημάτων και νέα προγράμματα σπουδών.

Πηγή: ert.gr