DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet

Η επιλογή ανάμεσα σε κολλέγιο και πανεπιστήμιο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των στόχων σας, των ενδιαφερόντων σας, της καριέρας που θέλετε να ακολουθήσετε και των πόρων που έχετε στη διάθεσή σας.

Ας εξετάσουμε τις διαφορές μεταξύ των δύο.

Κολλέγιο

Το Κολλέγιο είναι ένας ιδιωτικός εκπαιδευτικός φορέας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ο οποίος συνεργάζεται με αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Αυτό σημαίνει πως το πτυχίο που παρέχουν είναι αναγνωρισμένο και απονέμεται από το συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Με λίγα λόγια:

 • Τα κολλέγια είναι συνήθως μικρότερα από τα πανεπιστήμια και προσφέρουν μια πιο προσωπική εμπειρία εκπαίδευσης. Μπορεί να υπάρχει πιο έντονη αλληλεπίδραση μεταξύ φοιτητών και καθηγητών.
 • Συχνά παρέχουν προγράμματα σπουδών με εστίαση σε συγκεκριμένους τομείς, προετοιμάζοντας σας για συγκεκριμένες καριέρες.
 • Ενδέχεται να προσφέρουν πιο περιορισμένες εγκαταστάσεις και πόρους συγκριτικά με τα πανεπιστήμια.
 • Παρέχουν πτυχία από διακεκριμένα πανεπιστήμια της αλλοδαπής
 • Προσφέρουν ποιοτικές σπουδές σε σύγχρονες εγκαταστάσεις
 • Αποτελούν σημείο εκκίνησης για μια καριέρα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό

Πανεπιστήμιο

Τα Πανεπιστήμια είναι δημόσια και παρέχουν δωρεάν εκπαίδευση. Η φοίτηση σε κάποιο από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) στη χώρα μας, γίνεται μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων. Στα Πανεπιστήμια το ακαδημαϊκό επίπεδο των καθηγητών είναι υψηλό, οι ορίζοντες διευρύνονται μέσω των προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών (Erasmus), προωθείται η ελεύθερη συζήτηση και οι ίσες ευκαιρίες. 

Με λίγα λόγια:

 • Τα πανεπιστήμια είναι μεγαλύτερα και προσφέρουν μια ευρύτερη γκάμα προγραμμάτων σπουδών και ειδικοτήτων.
 • Οι πανεπιστημιακές σπουδές μπορούν να προσφέρουν μια ευρύτερη παιδεία και γνώσεις σε διάφορους τομείς, επιτρέποντάς σας να αποκτήσετε μια πιο πλήρη εικόνα για τον κόσμο και την κοινωνία.
 • Συνήθως έχουν περισσότερους πόρους, όπως βιβλιοθήκες, εργαστήρια και ευκαιρίες πρακτικής άσκησης, που μπορεί να ενισχύσουν την εκπαιδευτική εμπειρία σας.
 • Οι πανεπιστημιακές σπουδές μπορούν να προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες για έρευνα και ακαδημαϊκή συμμετοχή, καθώς και πρόσβαση σε κορυφαίους εισηγητές και ερευνητές.
 • Μπορεί να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για πρακτική άσκηση, πρακτική εμπειρία και συνεργασία με εταιρείες και οργανισμούς στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Ποια η διαφορά Κολλεγίου με Πανεπιστήμιο

Οι κύριες διακρίσεις μεταξύ κολεγίων και πανεπιστημίων είναι οι επιλογές προγραμμάτων και οι τύποι πτυχίων. Ο όρος «πανεπιστήμιο» αναφέρεται σε μεγαλύτερα ιδρύματα που προσφέρουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά πτυχία. Κοινοτικά κολέγια, τεχνικά ιδρύματα και κολέγια φιλελεύθερων τεχνών περιλαμβάνονται στον όρο «κολέγιο».

Αναλυτικά οι διαφορές: 

 • Στα κολλέγια οι πόροι για μελέτη είναι λίγοι σε αντίθεση με τους αυξημένους πόρους των πανεπιστημίων
 • Οι φοιτητές του πανεπιστημίου σπουδάζουν για ένα πτυχίο Bachelor, το οποίο είναι κάτι περισσότερο από ένα κομμάτι χαρτί στο τέλος, ενώ τα πτυχία κολλεγίου είναι γενικά σχεδιασμένα για όσους θέλουν θέσεις εργασίας σε συναφείς κλάδους ή επαγγέλματα όπως η διδασκαλία ή που σχεδιάζουν να κάνουν περαιτέρω σπουδές μετά την αποφοίτησή τους
 • Το Πανεπιστήμιο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων, που κυμαίνονται από ανθρωπιστικές επιστήμες έως την επιστήμη και την τεχνολογία, ενώ το κολλέγιο έχει πιο περιορισμένο εύρος μαθημάτων. Ένα πανεπιστημιακό πτυχίο μπορεί επίσης να χωριστεί σε πολλούς τομείς (όπως η Αγγλική Λογοτεχνία), ενώ ένα πτυχίο κολεγίου είναι συνήθως μόνο μία κύρια (όπως η δημοσιογραφία). Το Πανεπιστήμιο προσφέρει επίσης πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά.
 • Τα κολλέγια ασχολούνται περισσότερο με τη θεωρία, ενώ στα πανεπιστήμια εκτός της θεωρίας, οι φοιτητές ασχολούνται και με την έρευνα
 • Τα τμήματα των κολλεγίων απαρτίζονται από λιγότερους φοιτητές συγκριτικά με τον αυξημένο αριθμό φοιτητών των πανεπιστημίων

Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν γενικές κατευθύνσεις και είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τις ατομικές σας ανάγκες και προτεραιότητες κατά τη λήψη της απόφασης. Συνιστάται να ερευνήσετε τα κολλέγια και τα πανεπιστήμια που σας ενδιαφέρουν, να συμβουλευτείτε φοιτητές που φοιτούν εκεί και να αξιολογήσετε τα προγράμματα σπουδών και τις ευκαιρίες που προσφέρουν.

Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και απαιτεί προσεκτική σκέψη. Καλό θα ήταν να συνεκτιμήσετε τους προσωπικούς σας στόχους, τα ενδιαφέροντά σας, την οικονομική σας κατάσταση και την ευελιξία που θέλετε να έχετε στο πρόγραμμα σπουδών σας.

Τέλος, να σημειώσουμε πως μπορείτε να ξεκινήσετε τις σπουδές σας σε ένα κολλέγιο και αργότερα να μεταφερθείτε σε ένα πανεπιστήμιο για προχωρημένες σπουδές. Σημαντικό είναι να εξετάσετε τις δυνατότητες που σας παρέχονται και να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στο συγκεκριμένο στάδιο της εκπαίδευσής σας.

Όποιο δρόμο και να επιλέξετε, το Φοιτητικό Φροντιστήριο της DeskNET μπορεί να κατανοήσει τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σας και να σας υποστηρίξει σε κάθε στάδιο