DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet
ΕΑΠ

Φοιτητής με σοβαρό πρόβλημα υγείας αναγκάζεται να διακόψει, προσώρας, τις σπουδές του γιατί το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) δεν ενημερώνει έγκαιρα, και παρά τις συνεχείς οχλήσεις, για τον τρόπο εξέτασης στο τέλος της ακαδημαϊκής σεζόν

Θα περίμενε κανείς ότι ένα Πανεπιστήμιο όπως το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) του οποίου η εκπαιδευτική φύση έχει να κάνει κυρίως με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, θα εξασφάλιζε όλα τα εχέγγυα σε φοιτητές με σοβαρά προβλήματα υγείας για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους.

Όμως, όπως αποκαλύπτει το NEWS 24/7 (μετά από καταγγελία φοιτητή) φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Ο εν λόγω σπουδαστής χρειάστηκε να δώσει μία πολύ μεγάλη μάχη κατά την περσινή ακαδημαϊκή σεζόν για να δώσει εξετάσεις εξ’ αποστάσεως ενώ σε ότι αφορά τη φετινή που μόλις αρχίζει μένει εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς το πρόγραμμα του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης στο οποίο φοιτά δεν έχει ανακοινώσει με ποιον τρόπο θα διεξαχθεί η τελική εξέταση.

Ο εν λόγω φοιτητής, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο χρήζει τακτικής ιατρικής παρακολούθησης και σειράς θεραπείων. Οι θεραπείες, κατά τη διάρκεια της χορήγησής τους, δημιουργούν σειρά δυσλειτουργιών που αναγκάζουν τον ασθενή να μη μπορεί να μετακινηθεί.

Έχοντας αυτό κατά νου, ο φοιτητής ζήτησε να εξεταστεί εξ’ αποστάσεως κατά την περσινή σεζόν σε θεματική ενότητα που προερχόταν από προηγούμενο έτος. Το τμήμα ανακοίνωσε, καθυστερημένα είναι η αλήθεια, ότι οι εξετάσεις θα γίνουν δια ζώσης γεγονός που ανάγκασε το σπουδαστή να αιτηθεί κατ’ εξαίρεση εξέταση αφού δεν μπορούσε να προβλέψει σε ποια κατάσταση θα βρισκόταν η υγεία του τον Ιούνιο του 2023.

Αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα ψυχοφθόρο. Χρειάστηκε να σταλούν αλλεπάλληλα e-mail στη γραμματεία του Πανεπιστημίου, στον κοσμήτορα και στο συντονιστή του τμήματος έτσι να εξασφαλιστεί το αυτονόητο, εξέταση εξ’ αποστάσεως για έναν άνθρωπο ο οποίος εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να δώσει το παρόν σε δια ζώσης διαδικασία. Και η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα e-mail του φοιτητή, παρά τη σοβαρότητα του θέματος που έθιγαν, αγνοήθηκαν, κανείς δεν ξέρει το γιατί.

Εν τέλει η εξέταση έγινε εξ αποστάσεως και ο φοιτητής, καλά προετοιμασμένος, πέρασε το μάθημα με 9. Κάπου εκεί όμως αρχίζει η περιπέτεια για την επόμενη ακαδημαϊκή σεζόν.

Και πάλι καμία ενημέρωση

Ως γνωστόν, στο ΕΑΠ οι θεματικές ενότητες που επιλέγουν οι φοιτητές για την ακαδημαϊκή σεζόν που ακολουθεί προπληρώνονται το καλοκαίρι. Με δεδομένο ότι ο εν λόγω σπουδαστής είχε επιλέξει να πάρει τρεις θεματικές ενότητες (το ανώτερο επιτρεπόμενο όριο ανά σεζόν), έπρεπε να πληρώσει 750 ευρώ καθώς τα δίδακτρα για κάθε θεματική ενότητα στο τμήμα δημόσιας διοίκησης κοστολογούνται 250 ευρώ.

Δεν είχε κανένα πρόβλημα να το κάνει αρκεί κάποιος να του διασφάλιζε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί και πάλι εξ αποστάσεως λόγω του προβλήματος της υγείας του. Καμία θεματική ενότητα δεν ανακοίνωσε όμως τον τρόπο εξέτασης, οπότε ο φοιτητής αναγκάστηκε να μην δηλώσει καμία για να μην βιώσει την περσινή ταλαιπωρία.

Με άλλα λόγια ένας άνθρωπος τίθεται εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας, και ενώ βρίσκεται στο μέσο της φοιτητικής του πορείας, διότι το ΕΑΠ δεν ενημερώνει έγκαιρα για τον τρόπο εξέτασης και μοιάζει άκαμπτο όταν δημιουργούνται συγκεκριμένα προβλήματα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αν το Πανεπιστήμιο ζητούσε από το φοιτητή ιατρική βεβαίωση για το πρόβλημα υγείας του. Εν συνεχεία το ΕΑΠ διαθέτει τους μηχανισμούς και το know how για την εξ’ αποστάσεως εξέταση αφού έτσι και αλλιώς η εκπαιδευτική του διαδικασία, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της πανδημίας, διεξαγόταν αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

Σε τελική ανάλυση μοιάζει παράλογο να ζητούν από πάσχοντα φοιτητή να προπληρώσει θεματικές ενότητες χωρίς καν να του εξασφαλίζουν όχι μόνο το δικαίωμα να εξεταστεί εξ’ αποστάσεως αλλά και τη στοιχειώδη ενημέρωση για τις σχετικές προθέσεις των διδασκόντων.

Σημαντική τελευταία σημείωση: Ο φοιτητής επέλεξε το ΕΑΠ για τις σπουδές του ακριβώς για το λόγο ότι το το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα υπόσχεται στους σπουδαστές του κυρίως εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, τότε και η επιλογή του φοιτητή θα ήταν διαφορετική.

Πηγή: news247.gr