DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet

Η εφαρμογή ChatGPT πέρασε τις τελικές εξετάσεις και πήρε πτυχίο Νομικής

Το ChatGPT, απάντησε σε όλα τα θέματα των τελικών εξετάσεων και πήρε το πτυχίο της νομικής. Η εφαρμογή απάντησε σε όλα τα θέματα των εξετάσεων, από το συνταγματικό δίκαιο έως τη φορολογία και τις αδικοπραξίες.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, Τζόναθαν Τσόι, έδωσε στην εφαρμογή το ίδιο τεστ που έδωσε και στους φοιτητές του, το οποίο αποτελούνταν από 95 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και 12 ερωτήσεις ανάπτυξης.

«Κατά τη διάρκεια του τεστ, το ChatGPT επέδειξε ισχυρή κατανόηση των βασικών νομικών κανόνων και είχε δομή στα θέματά του»

Ωστόσο το ρομπότ δυσκολεύτηκε να εντοπίσει τα βασικά ζητήματα και να απαντήσει στις πιο γενικές ερωτήσεις.

«Γενικά το ChatGPT δεν φαίνεται να λειτουργεί όπως ένας σπουδαίος φοιτητής νομικής και να μπορεί να ενεργεί μόνος του. Θεωρούμε όμως πως αν οι άνθρωποι συνεργαστούν με γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT, τότε τα αποτελέσματα θα ήταν ωφέλιμα τόσο για τους φοιτητές νομικής όσο και για τους ασκούμενους δικηγόρους», επισήμανε από την πλευρά του ο καθηγητής της νομικής σχολής.

Η εφαρμογή, δημιουργία της αμερικανικής εταιρείας OpenAI, στην οποία θα επενδύσει δισεκατομμύρια η Microsoft, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) για να απαντάει γραπτώς σε θέματα, προσεγγίζοντας τα με τρόπο σχεδόν παρόμοιο με τον ανθρώπινο.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, λόγω των καλών αποτελεσμάτων της, υπάρχει κίνδυνος για εκτεταμένη αντιγραφή, ενώ δεν αποκλείεται να βοηθήσει στο τέλος της παραδοσιακής διδασκαλίας μέσα στην τάξη.

Υπενθυμίζεται πως οι αξιωματούχοι στη Νέα Υόρκη έχουν απαγορεύσει τη χρήση του στα σχολεία, ωστόσο μερικοί επισημαίνουν πως θα μπορούσε να ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο στη μελέτη των μαθητών.

Τέλος, σχετικά με το αν το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο αντιγραφής, ο Τσόι επισήμανε πως οι δύο από τους τρεις βαθμολογητές εντόπισαν εξ΄ αρχής το γραπτό που είχε απαντηθεί από την εφαρμογή.

«Το κατάλαβαν επειδή το ChatGPT είχε τέλεια γραμματική και ήταν κάπως επαναλαμβανόμενο», ανέφερε ο καθηγητής.

Πηγή: kathimerini.gr