DeskNET Φοιτητικό Φροντιστήριο

DeskNet

Τα 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις μια διπλωματική εργασία

1.   Καθορισμός θέματος: Βασική αρχή στην επεξεργασία ενός νέου θέματος είναι ο προκαθορισμός του αντικειμένου και των εργαλείων διερεύνησής του.

2.  Κατάστρωση γενικού αρχικού σχεδίου: Πριν τη συγγραφή και το διάβασμα της βιβλιογραφίας, ο φοιτητής θα πρέπει να οργανώσει το περιεχόμενο της εργασίας. Το γενικό αρχικό πλάνο θα τον βοηθήσει στην οργάνωση και ολοκλήρωση της εργασίας, αν και κατά κανόνα πάντα γίνονται τροποποιήσεις σε αυτό το στάδιο

3.   Βιβλιογραφική έρευνα : Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει την έρευνα και περισυλλογή στοιχείων, τα οποία καθορίζονται από το αντικείμενο μελέτης και τα εργαλεία διερεύνησής του. Οι πηγές χαρακτηρίζονται σε πρωτογενείς και δευτερογενείς. Το πρώτο αφορά βιβλία, δημοσιεύσεις, εργασίες στην πρωτότυπή τους έκδοση, ενώ το δεύτερο αφορά επεξεργασμένα πρωτογενή στοιχεία, όπως για παράδειγμα μια μετάφραση. Η βιβλιογραφική έρευνα μπορεί να γίνει είτε σε σχετικές βιβλιοθήκες, είτε στο διαδίκτυο με τη βοήθεια μηχανών αναζήτησης.

4.   Δημιουργία διαγράμματος: Στο στάδιο αυτό διαμορφώνεται το τελικό διάγραμμα της εργασίας το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει ο φοιτητής όσο το δυνατόν πιστότερα.

5.   Αποδελτίωση: Ο τρόπος περισυλλογής των στοιχείων διαφέρει από μελετητή σε μελετητή. Για τη σωστή χρήση των πληροφοριών όμως απαιτείται μεθοδικότητα, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της αποδελτίωσης. Το πλεονέκτημά τους είναι η μεθοδική επεξεργασία των πληροφοριών με τη διάρθρωσή τους κατά θεματικό και χρονολογικό τρόπο. Επιπλέον, επιτρέπουν την παρεμβολή νέων δελτίων με πρόσθετες πληροφορίες.

6.   Συγγραφή τελικού κειμένου:  Η τελική  φάση της εργασίας είναι η σύνταξη του κειμένου. Η τελική της παρουσίαση είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς το περιεχόμενό της πρέπει να είναι κατανοητό στους αναγνώστες. Παράλληλα η διπλωματική εργασία πρέπει να τηρεί διεθνώς καθιερωμένους κανόνες και τύπους σύνταξης επιστημονικών κειμένων. Γι’ αυτό και η βιβλιογραφία είναι απαραίτητη για την παρουσίαση μιας επιστημονικής μελέτης και τη δημοσίευση σε κάποιο βιβλίο ή επιστημονικό περιοδικό. Οι παραπομπές επίσης, μέσα στο κείμενο βοηθούν την περαιτέρω μελέτη του αναγνώστη, ο οποίος μπορεί να ανατρέξει στις πηγές και να λάβει μεγαλύτερη πληροφόρηση

7.  Βιβλιογραφία- Περιεχόμενα-Παραρτήματα: Στο τέλος της κάθε εργασίας παρατίθεται η βιβλιογραφία, καθώς και τα παραρτήματα, ενώ τα περιεχόμενα μπορούν να τοποθετηθούν τόσο στην αρχή, όσο και στο τέλος. Τέλος, η βιβλιογραφία πρέπει να είναι χωρισμένη σε ελληνική και ξενόγλωσση, να έχει συγκεκριμένη και τυποποιημένη μορφή και να υπάρχει παράλληλα και μέσα στο κείμενο.